Posna čokoladna torta je desert za kojim ćete žudeti tokom posta, a uživanje u ovoj čokoladnoj fantaziji je u potpunosti dozvoljeno. Možda ćete želeti da saznate kako se pravi i posna čokoladna torta sa plazmom. Posna čokoladna torta se filuje džemom, koji dodatno osvežava ovaj desert. Evo kako se pravi posna čokoladna torta sa džemom!
Sastojci:
- 300 ml nezaslađenog sojinog mleka
- 1 kašika fino mlevenih čia semenki
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica instant kafe u prahu
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 150g biljnog putera
- 3 kašike meda
- 175 g šećera
- 35 g kakao praha
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Za preliv
- 200 g crne čokolade
- biljna pavlaka za kuvanje
- 1 kašika meda
Za fil
- 90 g biljnog putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašika nezaslađenog sojinog mleka
- 2 1⁄2 kašike kakaoa, prosejanog
- 180 g šećera u prahu, prosejanog
- 4-8 kašika amareto likera
- 6 kašika džema od crnih trešanja
Recept za posnu čokoladnu tortu sa džemom
Zagrejte rernu
Za posnu čokoladnu tortu sa džemom zagrejte rernu na 160°C. Obložite kalup za torte papirom za pečenje. U velikoj činiji umutite sojino mleko, čiju, limunov sok, kafu u prahu, vanilu, otopljeni biljni puter i med. Ostavite po strani 5 minuta. Prosejte šećer, kakao i brašno u veliku činiju. Sipajte mokru mešavinu, umutite dok ne postane glatka, pa kašikom sipajte u pripremljen pleh, i izravnajte površinu. Pecite 45 minuta, a zatim pokrijte folijom i pecite 25-30 minuta, dok patišpanj ne bude pečen i čačkalica ne bude čista. Prebacite na rešetku da se ohladi sat vremena, a zatim izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
Napravite preliv
Za preliv, stavite sve sastojke u činiju postavljenu iznad tiganja sa vodom koja jedva ključa. Povremeno mešajte dok se ne istopi. Uklonite sa vatre i ostavite negde na hladnom dok ne počne da se steže - to može potrajati nekoliko sati. Da biste ga brže ohladili, stavite posudu u veću posudu napunjenu ledenom vodom. Mešajte svaki minut, ali pazite da ne postane previše čvrsto.
Isecite patišpanje
Za krem, koristite električni mikser da umutite namaz dok ne pobledi. Umutite vanilu i sojino mleko da se sjedine. Dodajte kakao i šećer u prahu, pa umutite dok smesa ne postane bleda i pahuljasta. Isecite patišpanj za tortu, tako što ćete oštrim nožem iseći ohlađeni patišpanj na 2 sloja. Prelijte isečenu stranu svakog sloja sa 1-2 kašike amareta.
Premažite tortu
Gornji i srednji sloj premažite sa polovinom puter kreme, pa u svaki dodajte polovinu džema, razmazujući tanko do oko 1 cm od ivice. Složite slojeve torte. Upotrebite nož za premazivanje preliva preko torte. Ostavite tortu na hladnom mestu nekoliko sati dok ne bude dovoljno čvrsta za sečenje. Uživajte u posnoj čokoladnoj torti sa džemom!
Pročitajte kako se pravi čokoladna torta bez glutena
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem