Približava se Sveta Petka i ako želite da oduševite goste, predlažemo vam da napravite preukusnu posnu tortu sa čokoladom i plazmom. Čokoladne torte svi vole, ali ova kombinacija sastojaka je očaravajuća i ne postoji osoba koja će odbiti parče. Nije komplikovana za pripremu, a mekane kore sa džemom i orasima, kao i 2 predivna čokoladna fila biće pun pogodak. Probajte i čokoladnu tortu koja uspeva i početnicima.
Sastojci:
- 300 g šećera
- 400 ml kisele vode
- 5 kašika ulja
- 5 kašika džema
- 1 prašak pecivo
- 400 g brašna
- 2 kašike kakaoa
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g mlevene plazme
- Za fil:
- 1 l kisele vode
- 150 g šećera
- 80 g posnog pudinga od čokolade
- 200 g posne čokolade
- 250 g margarina
- 1 kašika kakaoa
- 100 g šećera u prahu
- 200 g posne plazme
- 100 g mlevenih oraha
- 300 g posnog šlaga
Recept za posnu čokoladnu tortu sa plazmom:
U posudi sjedinite brašno, šećer, džem, prašak za pecivo, kakao, mlevene orahe i plazmu. Sipajte kiselu vodu i ulje, lepo promešajte, pa podelite smesu na 2 jednaka dela. Sipajte smesu za čokoladnu tortu sa plazmom u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta, pa izvadite i na isti način ispecite i drugu koru. Kada se kore ohlade prepolovite ih na 2 jednaka dela, treba da dobijete 4 kore za čokoladnu tortu. U šerpu sipajte 400 ml kisele vode, a 100 ml pomešajte sa pudingom i šećerom. Kada se kisela voda zagreje, dodajte smesu sa pudingom i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte čokoladu i margarin (30 g) i mešajte dok se ne istope i dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Za to vreme umutite margarin i šećer (220 g) u prahu. Pomešajte ohlađeni fil i umućeni margarin, pa sjedinite mikserom. Umutite šlag sa 500 ml kisele vode i dodajte kakao, pa sjedinite mikserom. Premažit koru prvo čokoladnim filom, a zatim i filom od šlaga. Tako uradite dok ne utrošite sve, a poslednju, četvrtu koru premažite čokoladnim filom, pa posnu tortu ukrasite po želji.
Pročitajte i ovo: Posna markiza
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem