Srpska trpeza ne bi se mogla zamisliti bez proje. Ovo starinsko jelo možete pripremiti i u posnoj varijanti i to vrlo jednostavno. Dovoljno je da pomešate kukuruzno i pšenično brašno, dodate još nekoliko sastojaka i izlijete smesu u kalup za mafine. U smesu za proju možete dodati i ajvar, tikvice ili spanać.

Sastojci:

  • 600 g kukuruznog brašna
  • 200 g pšeničnog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica prašak za pecivo
  • 600 ml kisele vode
  • 200 ml ulja

Recept za posnu proju:

U posudi pomešajte prosejano kukuruzno i pšenično brašno, so, prašak za pecivo, kiselu vodu i ulje. Po želji u smesu možete dodati ajvar, spanać, praziluk ili tikvice. Mutite dok ne dobijete ujednačenu strukturu, pa testo izlijte u kalup za mafine. Punite do 3/4 svako udubljenje, pa pecite posnu proju na 180°C oko 20 minuta. Kada se malo ohlade, izvadite iz kalupa. Predlažemo i mini proje sa pivom i spanaćem

BONUS VIDEO:

Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka TikTok/thecollegechefs

 Izvor: StvarUkusa