Srpska trpeza ne bi se mogla zamisliti bez proje. Ovo starinsko jelo možete pripremiti i u posnoj varijanti i to vrlo jednostavno. Dovoljno je da pomešate kukuruzno i pšenično brašno, dodate još nekoliko sastojaka i izlijete smesu u kalup za mafine. U smesu za proju možete dodati i ajvar, tikvice ili spanać.
Sastojci:
- 600 g kukuruznog brašna
- 200 g pšeničnog brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kesica prašak za pecivo
- 600 ml kisele vode
- 200 ml ulja
Recept za posnu proju:
U posudi pomešajte prosejano kukuruzno i pšenično brašno, so, prašak za pecivo, kiselu vodu i ulje. Po želji u smesu možete dodati ajvar, spanać, praziluk ili tikvice. Mutite dok ne dobijete ujednačenu strukturu, pa testo izlijte u kalup za mafine. Punite do 3/4 svako udubljenje, pa pecite posnu proju na 180°C oko 20 minuta. Kada se malo ohlade, izvadite iz kalupa. Predlažemo i mini proje sa pivom i spanaćem.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem