Sastojci:

  • 1 kg smokava, sa peteljkom i isečenih na komade
  • 190 g šećera
  • 30 g plus 2 kašike soka od 1 limuna
  • 60 ml vode

Recept za domaći džem od smokava:

Kako biste napravili džem, u veliku šerpu sipajte komade smokava sa šećerom i ostavite da odstoje, povremeno mešajući, oko 15 minuta, dok se šećer uglavnom ne rastvori i smokve ne postanu sočne. Dodajte limunov sok i vodu i prokuvajte mešajući, dok se šećer potpuno ne rastvori.

Kuvajte džem od smokava na umerenoj vatri, povremeno mešajući, oko 20 minuta. Kašikom stavite džem u tri tegle od 250 g, ostavljajući pola centimetra prostora pri vrhu.

Zatvorite tegle i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Čuvajte džem u frižideru do 3 meseca. Možda ćete želeti da napravite i džem od šljiva, kombinacija sa čokoladom će vas raspametiti.

Pročitajte kako se pravi džem od kruške sa aromom vanile

BONUS VIDEO

ŽENA SA STARE PLANINE PRAVI DŽEMOVE OD VOĆA KOD SMO SVI ZABORAVILI! Bogato je vitaminom C, a ovo je tajna njenog namaza Kurir TV

StvarUkusa