Tikvice su omiljeno letnje povrće koje možemo da spremamo na milion načina, a zbog svog neutralnog ukusa odlično se kombinuju sa skoro svim namirnicama. Ali, šta kada se uželimo tikvica tokom zime, a nije im sezona i u radnji su tada preskupe? Kako je sada u toku priprema zimnice, mi predlažemo da uvrstite i ajvar od tikvica koji će vas oduševiti na prvi zalogaj, a koji ćete moći da jedete tokom cele zime. Može da se koristi kao preliv za paste, namaz...

  • Sastojci:
  • 2 kg tikvica
  • 1 kg paradajza
  • 200 g paprika 
  • 200 g šargarepe 
  • 100 g belog luka
  • 150 g paradajz paste 
  • 120 ml ulja 
  • 100 g šećera 
  • 2 kašike soli 
  • 80 ml sirćeta 
  • 2 ljute papričice 

Priprema:
Isecite tikvice, paradajz, papriku i šargarepu i dobro izblendirajte. Zatim dobijenu smesu sipajte u šerpu i kuvajte posle ključanja još 25 minuta, povremeno promešajte. Zatim dodajte šećer, so, paradajz pastu i izblendiranu ljutu papričicu. Sipajte ulje i kuvajte još 10 minuta, uz povremeno mešanje. Zatim dodajte mleveni beli luk i sirće, promešajte, pa kuvajte još 5 minuta. Sipajte u sterilisane tegle i okrenite naopačke, pa pokrijte ćebetom ili peškirom. Ujutru ih poređajte u frižider.

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow salata od mariniranih tikvica

Izvor: Stvar ukusa