Tikvice su omiljeno letnje povrće koje možemo da spremamo na milion načina, a zbog svog neutralnog ukusa odlično se kombinuju sa skoro svim namirnicama. Ali, šta kada se uželimo tikvica tokom zime, a nije im sezona i u radnji su tada preskupe? Kako je sada u toku priprema zimnice, mi predlažemo da uvrstite i ajvar od tikvica koji će vas oduševiti na prvi zalogaj, a koji ćete moći da jedete tokom cele zime. Može da se koristi kao preliv za paste, namaz...
- Sastojci:
- 2 kg tikvica
- 1 kg paradajza
- 200 g paprika
- 200 g šargarepe
- 100 g belog luka
- 150 g paradajz paste
- 120 ml ulja
- 100 g šećera
- 2 kašike soli
- 80 ml sirćeta
- 2 ljute papričice
Priprema:
Isecite tikvice, paradajz, papriku i šargarepu i dobro izblendirajte. Zatim dobijenu smesu sipajte u šerpu i kuvajte posle ključanja još 25 minuta, povremeno promešajte. Zatim dodajte šećer, so, paradajz pastu i izblendiranu ljutu papričicu. Sipajte ulje i kuvajte još 10 minuta, uz povremeno mešanje. Zatim dodajte mleveni beli luk i sirće, promešajte, pa kuvajte još 5 minuta. Sipajte u sterilisane tegle i okrenite naopačke, pa pokrijte ćebetom ili peškirom. Ujutru ih poređajte u frižider.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem