Na pijacama i u prodavnicama možete da nađete paprike, paradajz i patlidžane, pa možemo da kažemo da je počela sezona pravljenja zimnica. Gomila domaćica se u poslednje vreme odlučuje na kupovnu zimnicu, ali ništa nije bolje od domaće. Ako spade u one koji ipak vole sami da naprave ili možda prvi put pravite, u nastavku teksta saznajte koje su razlike između specijaliteta kao što su ajvar i pinđur. Oni su nezaobilazni u svakoj zimnici, a mogu da se koriste kao namaz ili čak da se dodaju u neka jela i tako im poboljšaju ukus.
Osnovni sastojak bez kojeg ne možete da napravite ni ajvar ni pinđur su pečene paprike. Postupak i ostale namirnice su te koje prave razliku između ova 2 specijaliteta.
Ajvar se pravi od crvene pečene paprike, ulja, soli i sirćeta. Letnja varijanta ajvara sadrži i pečeni patlidžan. Za razliku od njega, pinđur se pravi na drugačiji način uz isti osnovni sastojak - pečenu papriku. Ali, u njega se dodaje i paradajz koji pravi razliku. Takođe i priprema je malo drugačija, jer se kod pinđura paprike ne melju, već se seckaju.
Ukus pinđura u odnosu na ajvar nešto je blaži, jer paradajz blago kiselom aromom ublažava ukus pečene paprike, dok ga beli luk čini aromatičnijim. I tekstura im je različita, ajvar je nešto gušći, ali se oba mogu namazati na hleb ili koristiti kao prilozi. Pročitajte i kako da napravite najbolji pinđur.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem