Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAKO U MAKEDONIJI PRAVE PINĐUR: Pikantna zimnica koju svi obožavaju, a ljuta tek toliko da pojača apetit

Ako volite ajvar i malo pikantnije ukuse, obožavaćete i ovaj recept za makedonski pinđur.

 Kako se pravi pinđur Izvor: Shutterstock

Uz ajvar, pinđur predstavlja najpopularniju zimnicu većine Srba. Sprema se veoma slično, glavna razlika je što mu je glavni sastojak plavi patlidžan, a ne paprika. U zavisnosti od kraja, pinđur može da ima neke sitnije varijacije, a mi vam dajemo recept za makedonski, po mnogima najukusniji. Makedonski pinđur je savršen kao prilog uz razna jela ili jednostavno kao namaz za hleb i pogaču. Uživajte u ovom tradicionalnom receptu!

  • Sastojci:
  • 2 kg crvenih paprika
  • 1 kg paradajza
  • 500 g patlidžana
  • 500 g tikvica
  • 150 g ljutih papričica
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1/2 šolje ulja 
  • 1 kašičica soli (ili po ukusu)
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice aleve paprike
  • 1/2 kašičice šećera
  • sirće (po ukusu)

Priprema:

Operite paprike, patlidžane, tikvice i paradajz. Isecite paprike na polovine, kljute papričice najsitnije isecite, a patlidžane i tikvice na kolutove. Ogulite paradajz (možete ga kratko preliti vrelom vodom da lakše skinete kožicu) i iseckajte ga na kockice. U većem loncu, zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni i beli luk, sitno seckane, i dinstajte ih dok ne postanu staklasti.

Dodajte iseckane paprike, patlidžane, tikvice i paradajz u lonac. Posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku. Dobro promešajte sve sastojke. Smanjite temperaturu i poklopite lonac. Ostavite povrće da se krčka i da pusti svoje sokove oko 2-3 sata, povremeno mešajući.

Nakon što se povrće skuvalo i omekšalo, dodajte šećer i, po ukusu, malo sirćeta. Nastavite kuvanje još neko vreme kako bi se svi ukusi sjedinili i smesa zgusnula. Ovo može potrajati još 1-2 sata, pa budite strpljivi. Kada je pinđur skuvan, proverite i prilagodite začine i sirće prema ukusu. Vrući pinđur sipajte u sterilisane tegle, ostavljajući malo prostora pri vrhu. Čvrsto zatvorite, pa prevrnite naopačke i ostavite ih tako nekoliko minuta kako bi se stvorilo vakuumsko zatvaranje. Nakon što se tegle ohlade, čuvajte pinđur na tamnom i hladnom mestu.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

12:54
CRVENO BLAGO! Proizvode ga samo četiri porodice u Srbiji, a mi smo pažljivo zabeležili svaki detalj njegove pripreme! (KURUR TV)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Makedonac

Jos samo u recept za kolace da stavite uprzen crni i beli luk. U originalan Makedonski pindjur s stavljaju samo crvena paprika, plavi patlidzan, ljuta paprika, paradajz, so i ulje. Svaki drugi dodatak je neko drugo jelo i nije Makdonski pindzur!!

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti