Uz ajvar i ljutenicu, pinđur je specijalitet bez kog ne može da se zamisli zimnica na našim prostorima. Pinđur je jelo koje je izvorno makedonsko, ali se recept brzo raširio po celom Balkanu. Sada svaka domaćica ima neki svoj način pripreme ovg namaza. Ono što je zajednično u osnovi jesu paprike i paradajz - ostale dodatke domaćice dodaju po svom ličnom ukusu.
Sastojci:
- 9 kg mesnatih crvenih paprika
- 2 glavice belog luka
- 5 kašika šećera
- 4 kg paradajza
- 4 dl ulja
- 4 dl vinskog sirćeta
- 2 veze peršuna
- ulje za dolivanje
- so po ukusu
Priprema:
Paprike ispecite, oljuštite, dobro ocedite, pa iskidajte na rezance ili isecite nožem. Paradajz oljuštite, iseckajte i kuvajte sa šećerom dok se masa ne prepolovi. Dodajte paprike, ulje, so, beli luk i peršun i pržite do željene gustine. Na kraju dodajte sirće, prokuvajte i sipajte u vruće tegle. Ostavite u mlakoj rerni do ujutru da se uhvati korica. Sipajte u svaku teglu po prst ulja, zatvorite ih i ostavite na hladnom.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus