Pinđur je jelo sličano ajvaru. Predstavlja zimsku salatu od seckane pečene paprike i paradajza, začinjenu belim lukom i peršunom. Ako volite ljuto, u pinđur možete dodati i malo ljute papričice.

Sastojci:

8 kg crvenih mesnatih paprika

4 kg paradajza

400 ml ulja

400 ml sirćeta

5 kašika šećera

2 glavice belog luka

2 veze peršuna

so

Priprema:

Paprike se prvo ispeku, oljuštie i očiste od semena. Potom se ostave preko noći kako bi se ocedile. Sutadan se seku na rezance. Paradajz se prelije ključalom vodom, pa oljušti i iseče na kockice.

Zatim treba u šerpu, dodati šećer, i kuvati dok se masa ne prepolovi. Tada dodati paprike, ulje, beli luk i peršun, so po ukusu, te pržiti do željene gustine. Na kraju dodati sirće i kratko prokuvati.

Vruć pinđur se sipa u vruće sterilisane tegle, pa ga treba zapeći u toploj isključenoj pećnici, do jutra. Sutradan se preko pinđura stavi komad celofana umočen u esenciju, pa se zatvori metalnim poklopcem, ili poveže celofanom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: opanak.rs