Slatko od lubenice je odlična domaća zimnica, a naročito kada padne cena lubenice, ovo je jedna od najjeftinijih verzija zimnice koje možete da napravite! Slatko od lubenice je mnogima omiljeno, a ne prave ga jer misle da je teško - ali varaju se! Potrebno vam je malo strpljenja, i domaće slatko od lubenice je gotovo za samo par sati!

Evo kako se pravi slatko od lubenice!

Sastojci:

  • Kore od 1 lubenice srednje veličine (uverite se da su dobro oprane i da je uklonjen spoljni zeleni sloj)
  • 4 šolje kristal šećera
  • 1/4 šolje limunovog soka
  • 1 kašika limunove kore
  • 1 kašičica ekstrakta vanile (nije obavezno)
  • 1/4 kašičice soli

Oprema:

  • Veliki lonac
  • Varjača
  • Daska za sečenje
  • Kuvarski nož
  • Staklene tegle za konzerviranje sa poklopcima
  • Levak za konzerviranje (nije obavezno)
  • Veliki lonac za sterilizaciju tegli
  • Kuhinjska krpa

Recept za slatko od lubenice:

Lubenicu dobro operite i uklonite spoljašnji zeleni sloj kore. Preostali beli deo kore lubenice isecite na male komade ujednačene veličine. U velikom loncu pomešajte komade kore lubenice, kristal šećer, limunov sok, limunovu koricu, ekstrakt vanile (ako koristite) i so. Dobro promešati da se sjedini.

Stavite lonac na srednju vatru i dovedite do ključanja. Često mešajte kako biste sprečili lepljenje i sagorevanje. Nastavite da dinstate slatko od lubenice, povremeno mešajući, dok komadići kore lubenice ne postanu mekani i providni, a smesa se ne zgusne. Ovo može da potraje i do sat i po vremena. Testirajte tako što ćete malu količinu smese staviti na rashlađeni tanjir, trebalo bi da se pomalo nabora kada gurnete prstom.

kako se kuva slatko od lubenice
YouTube/Boots and Bounty Homestead 

Dok se slatko od lubenice krčka, pripremite opremu za konzerviranje. Operite staklene tegle i poklopce toplom vodom sa sapunom i sterilišite ih. To možete učiniti tako što ćete ih staviti u konzervu u vodenom kupatilu ili veliku posudu napunjenu vodom i pustiti da ključaju oko 10 minuta. Neka tegle budu vruće dok ne budu spremne za upotrebu.

Koristeći levak za konzerviranje ili kutlaču, pažljivo napunite vruće, sterilisane tegle slatkom od kore lubenice, ostavljajući oko tri centimetra prostora na vrhu. Obrišite rubove tegli vlažnom kuhinjskom krpom da biste osigurali pravilno zaptivanje. Stavite sterilizovane poklopce na tegle i dobro zatvorite.

Spustite napunjene tegle u veliku posudu napunjenu ključalom vodom, pazeći da su tegle potopljene najmanje tri centimetra. Neka ključaju 10-15 minuta da biste bili sigurni da je slatko od lubenice pravilno zatvoreno. Pažljivo izvadite tegle iz vodenog kupatila i stavite ih na čist kuhinjski peškir. Ostavite tegle da se potpuno ohlade. Dok se hlade, možete čuti zvuk pucanja, što ukazuje da su poklopci dobro zaptiveni.

Kada se tegle potpuno ohlade, označite ih datumom i sadržajem. Čuvajte konzerve slatkog od lubenice na hladnom i tamnom mestu do godinu dana. Nakon otvaranja, držite u frižideru i upotrebite u roku od nekoliko nedelja.

BONUS VIDEO: Salata od lubenice!

slana salata od lubenice tiktok/farahjmerhi

Izvor: StvarUkusa