Mnogi kažu da je pinđur svojevrsna verzija ajvara, ali razlika zapravo leži u sastojcima i načinu pripreme. Pinđur se znatno kraće sprema u odnosu na ajvar, zato što nema potrebe da se paprike melju. Takođe, glavni sastojak pinđura pored paprike je paradajz, što je još jedna bitna razlika. Zimnica je nezamisliva bez nekoliko tegli ovog specijaliteta, te zasucite rukave i napravite pinđur po tradicionalnom srpskom receptu, koji se prenosi sa kolena na koleno. 

Sastojci:
6 kg mesnatih crvenih paprika
3 kg paradajza
300 ml ulja + 100 ml za dolivanje
300 ml sirćeta
3 kašike šećera
2 glavice belog luka
2 veze peršuna
so

Priprema:

Paprike ispecite, ogulite i očistite od semenki. Ostavite da se dobro ocede, pa ih isecite na tanke trake. Paradajz ogulite, nasecite na sitne kocke, pa ga stavite u duboku šerpu zajedno sa šećerom i krčkajte dok sav višak tečnosti ne ispari. Dodajte paprike, ulje, sitno naseckan beli luk i peršun, pa kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu. Na kraju sipajte sirće, kuvajte još par minuta, dodajte so po ukusu, pa dok je pinđur još vruć napunite tegle koje ste prethodno sterilisali. Stavite u zagrejanu rernu na niskoj teperaturi i ostavite do jutra da se na površini uhvati korica. Ulijte po prst ulja u svaku teglu, dobro zatvorite poklopac i stavite na hladno i tamno mesto.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE