Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA TEGLU AJVARA TREBA 500 DINARA, A EVO KAKO DA NAPRAVITE NAJJEFTINIJI: Dušica uživo otkrila super trik kako da uštedite

Autor Sanja Belinić

Dušica Milovanović je otkrila kako da napravite jeftiniji ajvar i to u stanu.

 Ajvar od barenih paprika Izvor: Shutterstock, Printscreen/YT/TvPrva

Većina ljudi nema vremena za pravljenje zimnice, pa se zato odlučuje za kupovnu. Kupovna zimnica će ove godine koštati više nego prethodne, a bez ajvara ne možemo da zamislimo hladno vreme. Za ovogodišnji ajvar moraćete da izdvojite oko 1000-1200 dinara, a to je skupo ako želite više tegli. Takođe, pri kupovini morate da utvrdite da li je ajvar napravljen od dobrih paprika i da li je lepo upržen, jer se tako neće pokvariti, a to ćete videti ako otvorite teglu i okrenete je na dole, a ajvar treba da ostane u njoj. 

Ne samo da priprema zimnice oduzima vreme, nego su i namirnice skupe, a pogotovo paprike čija se cena na pijaci kreće od 150 do 250 dinara, a kako je potrebno dosta paprika ni ovo nije baš isplativo, jer kvalitet je isto bitan ako ne želite da se pokvari. Dušica Milovanović iz Udruženja žena Barajeva je, dok je gostovala u jutranjem programu na TV Prva, otkrila kako možete da napravite domaći ajvar u stanu, a pritom i da uštedite. U nastavku teksta pročitajte recept za ajvar sa barenim paprikama, koji se pravi jednostavnije od klasičnog, a mogu da se koriste i jeftinije paprike. 

Sastojci:

  • 5 kg paprika 
  • 1,5 kg plavog patlidžana 
  • 1,5 l vode 
  • 6 kašika soli
  • 5 kašika šećera
  • 150 ml sirćeta 
  • 50 ml ulja 

Priprema:

Dobro operite papriku. Možete da sipate u posudu vodu i sodu bikarbonu i da ih ostavite tako 15 minuta. Dobro ih osušite, a zatim presecite na pola i izvadite semenke i dršku. Još jednom operite paprike i sitno ih iseckajte. U šerpi pomešajte vodu, so, sirće, ulje i šećer. Kada dobijena tečnost provri stavite paprike. Kuvajte ih nekoliko minuta, ali pazite da ne omekšaju skroz. Posle ključanja kuvajte još nekih 5 minuta. Zatim ih dobro izblendirajte. Patlidžan možete i ne morate da dodajete. Ako se odlučite da dodate onda ga oljuštite i iseckajte, pa ga ubacite u tečnost u kojoj su se kuvale paprike. Važi isti proces kao i za paprike. Kratko kuvajte, a zatim izblendirajte. Pomešajte i paprike i patlidžan, pa upržite na dobro zagrejanom ulju. Ako ne koristite patlidžan samo paprike upržite. Biće potrebno sat vremena da ga upržite, a možete da dodate i sitno seckan beli luk negde na sredini. Sipajte u sterilisane tegle. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 2

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ljiljana

Ovo nine pravi ajvar. To je imitacija ajvara.

Alex

@Ljiljana Ovo jeste ajvar,ali od barene paprike i plavog patlidžana,a ne od pečene paprike..Ne razumem kako ljudi ne shvataju da su to dve varijante istog jela...Prosto svako pravi kako voli,kako mu odgovara i kako mu okolnosti dozvoljavaju..Recept je super..moja baka i moja majka su pravile obe verzije,a sad i ja...pa kako ko voli...

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti