Sastojci:
- 1 kg pilećih bataka, skinuta koža
- 300 ml suvog belog vina
- 2 velika luka, isečena na velike kriške
- 4 štapića celera, narezana na četvrtine
- 3 praziluka, narezana na četvrtine
- 2 grančice majčine dušice, plus listovi za posipanje
- 2 lovorova lista
- ½ kašičice mlevenog belog bibera
- 40 g brašna
- 300 ml pavlake za kuvanje
Recept za beli pileći potaž:
Za potaž, prvo ubacite pileće batake u duboki tiganj i pržite nekoliko minuta, često okrećući. Pod uslovom da je toplota niska, nema potrebe za dodavanjem ulja. Sipajte vino, pojačajte vatru i brzo propržite da alkohol ispari. Stavite povrće i začinsko bilje, dodajte 1 kašičicu soli i beli biber (ili možete koristiti crni biber). Sipajte 2 litra ključale vode. Pokrijte tiganj i dinstajte 45 minuta dok piletina i povrće ne omekšaju. Izvadite lovorov list i grančice majčine dušice i ohladite oko 30 minuta.
Izvadite piletinu iz supe, a zatim odvojite meso od kostiju. Vratite sve osim 140 g piletine nazad u tiganj. Umutite supu ručnim blenderom ili u serijama u mutite u blenderu, dok smesa ne postane glatka, a zatim vratite u tiganj.
Brašno i pavlaku umutite sa par kutlača potaža, pa kremastu smesu umešajte u ostatak potaža i zagrejte, neprestano mešajući dok se ne zgusne. Preostalu piletinu iseckajte i umešajte. Pospite listićima majčine dušice, pa servirajte. Možda ćete želeti da napravite i kremasti, gusti potaž od dve vrste pečuraka
Pročitajte i kako da napravite posni potaž po receptu Kortni Koks
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus