Sastojci:

  • 1 kg pilećih bataka, skinuta koža
  • 300 ml suvog belog vina
  • 2 velika luka, isečena na velike kriške
  • 4 štapića celera, narezana na četvrtine
  • 3 praziluka, narezana na četvrtine
  • 2 grančice majčine dušice, plus listovi za posipanje
  • 2 lovorova lista
  • ½ kašičice mlevenog belog bibera
  • 40 g brašna
  • 300 ml pavlake za kuvanje

Recept za beli pileći potaž:

Za potaž, prvo ubacite pileće batake u duboki tiganj i pržite nekoliko minuta, često okrećući. Pod uslovom da je toplota niska, nema potrebe za dodavanjem ulja. Sipajte vino, pojačajte vatru i brzo propržite da alkohol ispari. Stavite povrće i začinsko bilje, dodajte 1 kašičicu soli i beli biber (ili možete koristiti crni biber). Sipajte 2 litra ključale vode. Pokrijte tiganj i dinstajte 45 minuta dok piletina i povrće ne omekšaju. Izvadite lovorov list i grančice majčine dušice i ohladite oko 30 minuta.

Izvadite piletinu iz supe, a zatim odvojite meso od kostiju. Vratite sve osim 140 g piletine nazad u tiganj. Umutite supu ručnim blenderom ili u serijama u mutite u blenderu, dok smesa ne postane glatka, a zatim vratite u tiganj.

Brašno i pavlaku umutite sa par kutlača potaža, pa kremastu smesu umešajte u ostatak potaža i zagrejte, neprestano mešajući dok se ne zgusne. Preostalu piletinu iseckajte i umešajte. Pospite listićima majčine dušice, pa servirajte. Možda ćete želeti da napravite i kremasti, gusti potaž od dve vrste pečuraka

Pročitajte i kako da napravite posni potaž po receptu Kortni Koks

BONUS VIDEO

Posni potaž Instagram/courteneycoxofficial

StvarUkusa