Vrganji su puni lekovitih svojstava i sadrže 8 esencijalnih amino kiselina. Imaju malo kalorija, tako da su odlične i za sve one koji su na dijeti.

Sadrže lecitin koji ima antivirusna svojstva koja se istražuju u medicinske svrhe za dobijanje antivirusnih lekova. Uopšteno gljive sadrže i antibiotike, kao i imunostimulanse, sastojke delotvorne protiv tumora i virusa, sastojke koji snižavaju holesterol, regulišu krvni pritisak, poboljšavaju krvotok, regulišu šećer u krvi, probavu, sprečavaju osteoporozu, poboljšavaju rad disajnih organa, deluju antialergijski i antireumatski, kao afrodizijak, jačaju prirodnu snagu i usporavaju starenje.

Vrganji su bogati vitaminima B1, B2,, B3, B5, C i D, beta-glukanom, dijetalnim vlakanima, kao i mineralnim materijam (kalijumom, gvožđem, cinkom, kalcijumom). Sadrže više belančevina od bilo koje vrste povrća. Ne sadrže saharozu i skrob, pa se posebno preporučuju dijabetičarima.

Tako da pored divnog ukusa, ova čorbica sadrži i dosta blagodeti za vaš organizam.

Sastojci:

30 g sušenih vrganja + 1 šolja vode

250 g krompira

60 g crnog luka

so

biber

ulje

1,25 l tople vode

100 ml neutralne pavlake (može i bez, ali je dosta ukusnije sa neutralnom pavlakom)

lovorov list

peršun

Priprema:

Pogledajte video za detalje

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: cooking.rs