Ako niste spremali ajvar nikada i mislite da za njega trebate da imate posebne kulinarske sposobnosti, ne brinite. Ako budete sledili savete koje smo vam ostavili u nastavku teskta napravićete jedan od najlepših ajvara. Glavne cake su u tome da izaberete kvalitetne paprike, kao i da ih dobro ocedite posle pečenja. Sve ostalo ćete lako uspeti da savladate. 

Lepe mesnate paprike

Paprike moraju da budu kvalitetne. Birajte one crvene, pljosnate i dugačke, pravilnog oblika. Treba da bude mesnata, ali što suvlja, tj. u mesnatom delu paprike ne sme biti mnogo vode.

Pečenje, a ne kuvanje paprika 

Ako želite da napravite ukusan ajvar, paprike nemojte da barite. Uvek su bolji izbor pečene, ali ako nemate uslove možete i da ih obarite. Vodite računa da ne prepečete papriku i patlidžan. 

Obavezno dobro ocedite povrće 

Većina domaćica brza sa ovim delom, a neophodno je da se povrće dobro ocedi pre nego što krenete termički da ga obrađujete. Ostavite da se cedi preko noći, jer će tako ajvar će imati bolji ukus, a vreme kuvanja će se smanjiti.

Kada se dodaje koji sastojak? 

Dobro je poznato da što duže mešate i pržite ajvar da će on biti ukusniji. Ako želite da dobijte pravu kremastu strukutru, paprike i patlidžan stavite u šerpu i tek kad višak tečnosti ispati dodajte so i pažljivo mešajte. Ulje sipajte tek na kraju i to postepeno. Dodajte se polako kako bi se smesa što bolje povezala. 

Očistite semenke

Pre nego što krenete da pržite ajvar, paprike dobro očistite od semenki, jer one mogu da daju određenu gorčinu. 

Previše soli

Nemojte da preterujete sa dodavanjem soli, već je stavljajte postepeno. Bolje probajte nekoliko puta, a obavezno ga prethodno ohladite. 

Očistite ivice tegle

Svi znaju da se tegle sterilišu pre nego što sipajte ajvar unutra, ali ako bi vaša zimnica duže trajala obavezno ivice očistite sirćetom. 

Postepeno hlađenje

Tegle koje ste napunili ajvarom dobro zatvorite sterilisanim poklopicma, pa stavite u rernu na 100°C i ostavite nekih sat do sat i po vremena. Isključite rernu i ostavite da se tegle ohlade unutra. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu. 

BONUS VIDEO: 

CENA TEGLE SKAČE NA 1.000 DINARA! Paprike bezobrazno skupe, a evo kako da napravite PRAVI AJVAR Kurir televizija

Izvor: StvarUkusa