Sastojci:
- 1 limun ili narandža
- 10 karanfilića
- 2 kašičice crnog bibera, lagano zgnječene kuglice
- 1 kašičica crvenog ljutog bibera, lagano zgnječene kuglice
- komad svežeg korena đumbira od 5 cm, narezan
- 1 litar belog vinskog sirćeta
- 2 štapića cimeta
- 1 kg šećera
- 2 kg malih krušaka
Recept za zimnicu od krušaka:
Za ovu zimnicu očistite koricu limuna ili pomorandže i stavite u tiganj karanfilić, biber u zrnu, bobice aleve paprike, koren đumbira, sok od limuna ili pomorandže, sirće, štapiće cimeta i šećer. Mešajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastvori.
Kruške oljuštite, isecite i prepolovite, pa dodajte u tiganj i dinstajte 15 minuta, dok ne omekšaju. Kruške izvadite šupljikavom kašikom i stavite u cediljku da se ocede. U međuvremenu, pojačajte vatru za sirup i kuvajte 15 minuta, dok se ne smanji za oko trećinu i malo zgusne.
Voće spakujte u zagrejane tegle i prelijte vrelim sirupom, tako da ih prekrije. Dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i suvom mestu mesec dana pre upotrebe. Saznajte i kako Bugari kisele krastavčiće.
Pročitajte kako se pravi zimnica od kore lubenice kakvu još niste probali
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Prolećna pita sa mladim kupusom
Šarani kolač sa čokoladom i višnjama
Najbrža salata od kuvanih jaja
Kolač sa kokosom i filom od malina