Sezona pripremanja zimnice uveliko je počela, jesen je gotovo na pragu, pa bi valjalo iskoristiti preostalo povrće i sačuvati zalihe za zimu kako bismo uživali u izvrsnim i zdravim prilozima jelu.

Mi smo vam  izdvojili nekoliko recepata za pripremu zimnice od paradajza. Sastojci za ovu zimnicu su jednostavni, svima dostupni i preukusni, a dodacima se čak možete i igrati.

1. Pelat od paradajza

Sastojci za 4 tegle:

2 veće crvene paprike

5 kg paradajza

8 kašika soka od limuna

Priprema:

Pripremite veću šerpu koju ćete napuniti vodom i staviti na vatru da proključa. Paprike ispeći na ringli preko koje ste stavili aluminijumsku foliju, nakon pečenja zaviti u foliju i ostaviti da se ohladi. Hladnu iseckati na sitne kockice i očistiti od peteljki i semenki. Paradajz oprati i očistiti od jezgra. Potopiti ga zatim u kipuću vodu na minut-dva. Izvaditi ga i odmah ubaciti u činiju s ledenom vodom, takođe na dva minuta. Na ovaj način ćete ga lakše oguliti. Oljušteni paradajz sitno naseckati (vodite računa da taj sok koji vam ostane od seckanja sačuvate, trebaće prilikom kuvanja), ubaciti u šerpu, sipati sok od seckanja, dodati sitno naseckanu pečenu papriku i zakuvati. Smanjiti vatru i kuvati oko 45 minuta uz često mešanje. U svaku teglu usuti po dve kašike limunovog soka i zagrejati ih u rerni da ne bi pukle prilikom sipanja paradajza. Sipati kuvani paradajz u tegle, promešati da ne ostamu mehurići i vratite u rernu da se postepeno ohladi.

2. Mleveni paradajz u flaši

paradajz

salicil

lišće peršuna i celera

paprika babura

ljuta papričica

so

ulje

Priprema:

Prethodno opran i očišćen paradajz samleti i posoliti po ukusu. U mlevenu paradajz dodati 1 g salicilana 1 kg paradajza i izmešati. U čistu i suvu bocu sipati mleveni paradajz do pola boce. Dodati list peršuna i celera i 2,3 očišćene paprike babure, mada može i ljuta po želji. Napuniti samlevenim paradajzom bocu do grlića i dodati kašičicu ulja. Dobro zatvoriti i čuvati u špajzu.

3. Domaći kečap

6 kg paradajza

6 slatkih paprika

1 dl sirćeta

3 dl ulja

200 g šečera

5 listova lovora

10 zrna bibera

so

Priprema:

Paradajz popariti vrućom vodom, oguliti i staviti u šerpu da se kuva. Paprike probariti, oljuštiti i samleti, te dodati u šerpu sa paradajzom i kuvati na umerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne ispari. Zatim dodati ulje, šećer, sirće, lovorov list, biber i so po ukusu, pa kuvati dok se ne dobije kašasta masa. Staklene tegle dobro oprati, te ih ugrejati. U ugrejane tegle sipati topao kečap, poklopiti ga celofanom i pričvrstiti gumicom. Upakovane tegle utopliti i ostaviti da se ohlade. Ukoliko želite da dobijete ljut kečap, umesto slatkih paprika dodajte ljute.

4. Кuvani paradajz bez konzervansa

20 kg paradajza

200 g soli

30 g šećera

celerov i peršunov list

zelena sveža paprika

šoljica jačeg alkohola

Priprema:

Paradajz dobro oprati u nekoliko voda očistiti i iseći na kriške. Samleti ga u mašini za odvajanje semenki i ljuskica. Zatim ga sipati u šerpu da se kuva i dodati so, šećer, peršunov i celerov list i po želji nekoliko slatkih paprika koje kasnije možete izvaditi.Ukoliko je paradajz mesnat i nije voden potrebno je da vri oko 20 min. Skloniti i sipati u staklene flašice. Celofan umočiti u alkohol pa dobro zategnuti na grlić flašice i zavezati gumicom koliko god je puta moguće. Odozgo staviti još jedan suv i njega zavezati gumicom. Tako napunjene flašice ostaviti na hladno mesto pokriti ćebetom dva dana da se postepeno ohlade.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: opanak.rs