Himalajska i morska so sve se češće mogu naći u domaćinstvima, što i ne čudi jer se smatraju zdravijim od obične kuhinjske soli. Saznajte koja je razlika između ove dve vrste prirodnih soli.

Himalajska i morska so dele neke određene karakteristike, ali postoje i značajne razlike između te dve vrste soli. Himalajska so pronalazi se u regiji Punjab u Pakistanu, gde se taj obojeni kamen soli minira i koristi više od hiljadu godina. Za razliku od himalajske ili kuhinjske soli, morska so ne ekstrahira iz mineralnih taloga, već direktno iz morske vode.

Boja

Himalajska so ružičaste je boje, koja se dobija od boje kamene rude, a ta boja prvenstveno dolazi od bogate koncentracije gvožđa. Dok morska so dolazi u raznim nijansama, od zelene i crvene do sive i crne. S obzirom na to da se ekstrahira iz mora širom sveta, boja i ukus soli zavisi će o mineralnom sastavu i algama.

Hemijski sastav

Sastav himalajske soli u najvećem delu čini natrijum hlorid, po čemu je zapravo dosta slična kuhinjskoj i morskoj soli. I himalajska i morska so prirodne su soli te mogu sadržati mineralne nečistoće, poput visokog nivoa olova i bakra kao posledice zagađenosti okoline.

Ukus

Kada je reč o slanosti, između himalajske i morske soli nema velike razlike. Uopšteno, so u granulama imat će slaniji ukus, a što su granule veće, to je so više slana. Zbog udela minerala i himalajska i morska so imaju čistiji ukus od kuhinjske soli. Prirodne soli nemaju toliku oštrinu kao kuhinjska so kada se koriste u jelima.

Tekstura

Morska so ima prirodnu vlažnost i mekaniju teksturu pa se u hrani brže rastapa od himalajske soli. I himalajska i morska so grublje su teksture od drugih vrsta soli, zbog čega se često koriste za završno začinjavanje jela. Granularna tekstura čini ih savršenim solima za korišćenje u rasolu i marinadama.

Zdravstvene dobrobiti

Prerada: Kako bi himalajska so bila sigurna za konzumaciju, treba je preraditi i pročistiti, nakon čega se može koristiti isto kao i obična kuhinjska so. Nakon prerade u himalajskoj soli ostaju određeni sastojci korisni za ljudsko zdravlje kojih u kuhinjskoj soli nema. S druge strane, morska so nastaje isparavanjem morske vode pomoću sunčeve topline, a proces prerade traje kraće nego kod himalajske soli.

Minerali: Himalajska so sadrži gvožđe i druge minerale u tragovima. Morska so takođe sadrži neke minerale u tragovima poput kalijuma, gvožđa i cinka.

Sulfati: Prema nekim tvrdnjama, tamnije verzije morske soli sadrže više sulfata, zbog čega su i zdravije.

I himalajska i morska so imaju svoje dobrobiti, a koju ćete so koristiti zapravo zavisi o vlastitim sklonostima. Budite znatiželjni pa eksperimentišite i s himalajskom i morskom soli kako biste saznali šta najbolje odgovara vašem telu i organizmu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: zadovoljna.hr