Boraniju uglavnom na našoj trpezi spremamo na ringli u čorbastoj varijanti ili barenu na pari. Ovaj recept je malo drugačiji jer je zapečena u rerni, nešto slično kao musaka. Možete je spremiti i bez mesa, a gurmani mogu dodati i slaninicu koja će ovom jelu dati specifičnu notu.

Sastojci:

  • 450 g boranije
  • 250 g pilećeg filea
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • 2 jajeta
  • 100 g kačkavalja
  • 300 g pavlake
  • so, biber

Priprema:

Iseckajte luk, pa ga prondistajte na ulju dok ne zastakli. Dodajte šargarepu seckanu na kolutove, a posle dva minuta dodajte i boraniju. Beli luk isecite sitno, pa dodajte u boraniju i sve začinite po ukusu. Meso isečeno na kockice propžite u zasebnom tiganju, a kada bude uhvatilo koricu dodajte ga u boraniju. Sve zajedno još malo prodinstajte, pa prebacite u vatrostalnu. Umutite jaja i kiselu pavlaku, pa dobijenu smesu prelijte preko boranije. Odozgo pospite kačkavaljem narendanim na krupno rende. Stavite u rernu zagrejanu na 200 C i pecite oko pola sata.

Izvor: Stvar uskusa