U svom domu spremite ručak kao u najboljim restoranima, veoma brzo i jednostavno. Svinjski file sa povrćem u sosu od crnog vina, koji će mu dati poseban šmek, oduševiće vaše ukućane, a idealno je i za svečani ručak i proslave. Ovako pripremljeno meso biće izuzetno sočno i mekano. 

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog filea
  • 800 g mešanog povrća ( grašak, boranija, brokoli)
  • pola šolje braon šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika bibera
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika putera
  • aleva paprika
  • beli luk u prahu
  • maslinovo ulje

Za sos od vina:

  • pola šolje crnog vina
  • 1 list lovora
  • 2 kašike putera
  • beli luk u prahu

Priprema:

File isecite na šnicle, pa ga premažite sa maslinovim uljem i pomešajte začine u jednu posudu. Ravnomerno utrljajte prvo senf u meso, a onda začinsku mešavinu i ostavite da odstoji sat-dva u poklopljenoj staklenoj posudi na hladnom. Rernu zagrejte na 200 C, a posudu za pečenje premažite puterom i u nju stavite meso. Pecite meso sat do sat i po vremena. Napravite sos tako što ćete sipati crno vino u šerpu i pustiti da polako proključa. Zatim smanjite toplotu na srednju jačinu. Ostavite vino da se krčka dok se količina ne smanji na jednu šolju. Dodajte lovorov list i beli luk u prahu. Nastavite sa kuvanjem na laganoj vatri još desetak minuta i polako umešajte puter. Povrće obarite u slanoj vodi i procedite ga. Isecite file, složite na poslužavnik, pa ga prelijte sosom i uz njega servirajte povrće.

Izvor: Stvar ukusa