U svom domu spremite ručak kao u najboljim restoranima, veoma brzo i jednostavno. Svinjski file sa povrćem u sosu od crnog vina, koji će mu dati poseban šmek, oduševiće vaše ukućane, a idealno je i za svečani ručak i proslave. Ovako pripremljeno meso biće izuzetno sočno i mekano.
Sastojci:
- 1 kg svinjskog filea
- 800 g mešanog povrća ( grašak, boranija, brokoli)
- pola šolje braon šećera
- 1 kašika soli
- 1 kašika bibera
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika putera
- aleva paprika
- beli luk u prahu
- maslinovo ulje
Za sos od vina:
- pola šolje crnog vina
- 1 list lovora
- 2 kašike putera
- beli luk u prahu
Priprema:
File isecite na šnicle, pa ga premažite sa maslinovim uljem i pomešajte začine u jednu posudu. Ravnomerno utrljajte prvo senf u meso, a onda začinsku mešavinu i ostavite da odstoji sat-dva u poklopljenoj staklenoj posudi na hladnom. Rernu zagrejte na 200 C, a posudu za pečenje premažite puterom i u nju stavite meso. Pecite meso sat do sat i po vremena. Napravite sos tako što ćete sipati crno vino u šerpu i pustiti da polako proključa. Zatim smanjite toplotu na srednju jačinu. Ostavite vino da se krčka dok se količina ne smanji na jednu šolju. Dodajte lovorov list i beli luk u prahu. Nastavite sa kuvanjem na laganoj vatri još desetak minuta i polako umešajte puter. Povrće obarite u slanoj vodi i procedite ga. Isecite file, složite na poslužavnik, pa ga prelijte sosom i uz njega servirajte povrće.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem