Punjeni kaneloni su elegantno, zasitno italijansko jelo koje se jednostavno priprema, iako ima nekoliko koraka pripreme. Kada koristite gotove kanelone, priprema se svodi na pravljenje bešamel sosa i fila za punjene kanelona. Ipak, reklo bi se da su na našoj trpezi kaneloni nepravedno zapostavljeni, te vam s toga donosimo ovaj fantastičan recept. 

Sastojci:

  • 250 g kanelona
  • 400 g mlevenog mesa
  • 2 crna luka
  • 1 l soka od paradajza
  • ulje
  • so, biber
  • bosiljak

Za preliv:

  • 500 ml mleka
  • 80 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 100 g rendanog kačkavalja
  • 100 g rendane mocarele

Priprema:

Na ulju propržite sitno seckani luk dok se ne zastakli, pa mu dodajte mleveno meso. Pržite dok meso lepo ne porumeni, pa ulijte sok od paradajza. Začinite po ukusu, pa dodajte i bosiljak i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena uz povremeno mešanje. Vatrostalnu činiju premažite puterom, svaku kanelonu napunite mesom i ređajte u činiju. Za preliv rastopite puter, pa mu dodajte dve kašike brašna. Mleko zagrevajte na laganoj vatri, posolite i dodajte malo bibera, pa ga ulijte u šerpu sa puterom uz konstantno mešanje. Kuvajte dok se ne zgusne. Kanelone prelijte dobijenom smesom, pa odozgo stavite narendane sireve. Pecite na 200 C nekih sat vremena.

Izvor: Stvar ukusa