Ljubitelji mesa tvrde da je svinjski file najukusniji deo mesa. Zbog svog oblika ovaj deo mesa nosi naziv svinjski biftek, i obično teži oko 400 grama. S obzirom da nema mnogo masnoća, treba ga spremati pažljivo. Pre bilo kakve pripreme važno je file očistiti od žilica, a mesu dodati ukus. Začiniti ga može suvim trljanjem odabranim začinima, ili marinadom. Najviše ukusa meso će primiti ako očišćeni file uronite u začine i ulje, pa stavite u frižider preko noći.

Pogledajte i Kako da napravite najsočniji pileći file

File je najskuplji deo svinjetine i traži kratku termičku obradu. Nemojte ga isušiti. 

Najbolje je spremiti ga na tri sledeća načina: 

1. Tiganj + rerna 

U vrućem tiganju ili na grilu prepržite svinjski file sa svih strana dok ne dobije lepu tamno smeđu boju. Nakon toga ga stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni petnaestak minuta da se ispeče i njegova unutrašnjost. 

Preko mesa stavite aluminijsku foliju i pustite da se sokovi stabilizuju oko osam minuta (odnosno polovina utrošenog vremena za termičku obradu) pre sečenja i posluživanja. Poslužite s pireom od krompira ili povrćnom salatom. 

Pogledajte i  6 grešaka u pripremi svinjskih krmenadli

2. Punjenje filea

Moguće je pripremiti i punjeni file iako neki smatraju da je šteta prerezati ovakav spektakularni komad mesa pre konzumacije. Ako to želite da učinite koristite se tehnikom "leptira" kako bi se dobio odrezak, a potom ga preklopite.

Meso možete napuniti kombinacijom šunke, sira, pečuraka i povrća (po želji), urolati i zatvoriti čačkalicama, pa ispeći na grilu ili u rerni na gore spomenuti način.

Pogledajte i 10 najčešćih grešaka u pripremi mesa

3. U lisnatom testu 

Svinjski file karamelizujte na tiganju, pa još dok je vruć premažite senfom. Pustite da se meso u potpunosti ohladi. File omotajte blanširanim listovima spanaća, kriškama pršute i sira (po želji), pa sve zajedno umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na sat vremena. 

Tako pripremljeni file obmotajte razvučenim lisnatim testom, stavite u frižider na hlađenje još barem pola sata. Premažite testo mešavinom žumanaca i vode, pa stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 45 minuta. Poslužite toplo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: punkufer