Rižoto sa mladim lukom i paradajz sosom je malo drugačiji od uobičajenih recepta. Ima dovoljnu količinu začina zbog ljute paprike i crvenog luka, a šmek mu daje i crveni luk. Možda ćete želeti da napravite i špagete od milion dolara, raskošno jelo koje se lako pravi. A evo i kako se pravi rižoto sa mladim lujkom i paradajz sosom!
Sastojci:
- Ulje za prženje
- 20 g neslanog putera
- 5 čenova belog luka
- 2 veze mladog luka
- 300 g pirinča
- 200 ml belog vina
- 700 ml povrtnog bujona, zagrejanog
- 100 g čeri paradajza
- ½ crvene ljute paprike
- ½ crvenog luka
- 100 g kačkavalja
- Sok ¼ limete
- ½ kašičice šećera
- 1 kašičica crvenog vinskog sirćeta
Recept za rižoto sa mladim lukom i paradajz sosom
Zagrejte ulje u tiganju
Za rižoto sa mladim lukom i paradajz sosom zagrejte malo ulja i putera u srednjem tiganju. Sitno nasecite 4 čena belog luka (preostali ostavite neoljušten) i polovinu mladog luka. Oba dodajte u tiganj i kuvajte na srednjoj vatri 5 minuta. Dodajte pirinač za rižoto u tiganj, mešajte 1 minut, a zatim sipajte vino i dinstajte dok sva tečnost ne ispari/upije pirinač. Dodajte kutlaču toplog bujona, pustite da pirinač upije bujon pre nego što dodate još jednu i redovno mešajte.
Pržite mladi luk
U međuvremenu, stavite veliki tiganj na jaku vatru i dodajte drugu gomilu mladog luka (prepolovljenog da stane u tiganj ako je potrebno) uz malo ulja. Ostavite da se neometano prži dok ne pocrne sa jedne strane. Okrenite ga i pržite sa druge strane, pa ostavite da se ohladi. Dodajte čeri paradajz, ljutu papriku, preostali neoljušteni čen belog luka i crveni luk u tiganj, pa kuvajte dok ne pocrne.
Pomešajte mladi luk i sir
Isprženi mladi luk grubo iseckajte i stavite u blender ili procesor za hranu sa kačkavaljem. Mutite dok se ne sjedine u glatku smesu. Kada je rižoto skuvan, začinite solju, biberom i sokom od limete, pa lagano umešajte maskarpone. Stavite poklopac na tiganj i ostavite da odstoji 5 minuta. Oljuštite čen belog luka, pa ga umutite sa isprženim paradajzom, crvenim lukom, šećerom i sirćetom. Podelite rižoto u činije, dodajući na vrh komadić dimljene paradajz salse. Uživajte u rižotu sa mladim lukom i paradajz sosom!
Pročitajte kako se prave lazanje sa povrćem, softne i lagane
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem