Špagete od milion dolara predstavljaju jednostavno jelo od pečenih špageta u slojevima sa sosom od mesa ili povrća, začinima, špagetama i raznim sirevima. Pogodne su zbog toga što možete da kobinujete i menjate sastojke po svojoj želji i ukusu. Možda ćete želeti da napravite i karbonaru sa pavlakom za kuvanje. Možete da ih poslužite sa hrskavom, svežom salatom ili pečenim povrćem. Evo kako da napravite špagete od milion dolara!
Sastojci:
- 450 g svinjskih kobasica
- 1 luk, grubo isečen
- 1 kg paradajz pirea
- 60 g grubo seckanog sušenog paradajza
- 450 g špageta
- 430 g rikote
- 230 g kremsira
- 2 velika jajeta
- Sveže mleveni crni biber, po ukusu
- 250 g iseckane mocarele
- 130 g narendanog parmezana
- Grubo seckani peršun, za serviranje
Recept za špagete od milion dolara
Zagrejte rernu
Za špagete od milion dolara postavite rešetku u sredinu rerne i zagrejte na 180 C. Pripremite vatrostalnu posudu tako što ćete da je premažete uljem. U veliki lonac, u kom ćete kuvati špagete, sipajte vodu, dobro posolite i zagrevajte dok ne proključa. Skinite foliju sa kobasica. Dinstajte ih u velikom tiganju ili šerpi na srednjoj vatri, lomeći meso lopaticom ili kašikom dok više ne bude ružičasto, oko 4 minuta. Podignite vatru na srednje visoku. Dodajte luk i nastavite da dinstate dok kobasica ne postane smeđa, a luk providan, oko 8 minuta. Sklonite sa vatre.
Skuvajte špagete
Ocedite višak masnoće iz tiganja. Dodajte paradajz pire i sušeni paradajz i mešajte dok se ne sjedine. Skuvajte špagete prema uputstvima na pakovanju do al dente (obično oko 9 minuta). U međuvremenu, u velikoj posudi sjedinite rikotu, krem sir, jaja i malo mlevenog bibera. Dodajte još vruće špagete u činiju i brzo mešajte dok testenina ne bude ravnomerno obložena i jaja ne formiraju sos. Ostavite po strani.
Pecite u rerni
Pomešajte mocarelu i parmezan u srednjoj posudi. Za slaganje u vatrostalnu rasporedite polovinu mesnog sosa po dnu posude za pečenje. Polovinu mešavine testenine stavite preko sosa od mesa. Pospite polovinu mocarele i parmezana preko mešavine testenine. Nastavite sa slojevima tako što ćete na vrh da stavite preostalu mešavinu mesa, zatim preostalu mešavinu testenina i preostalu mocarelu i parmezan. Pecite dok se ivice jela u tepsiji ne naduvaju, a sir se potpuno rastopi i lagano porumeni, 35 do 40 minuta. Po želji pecite na jakoj temperaturi dok sir ne porumeni, još 1 do 2 minuta. Ostavite da se ohladi 5 minuta, a zatim ukrasite peršunom i servirajte. Uživajte u špagetama od milion dolara!
Pročitajte kako se pravi PEČENA TESTENINA TETRACINI - RECEPT KOJIM SE ITALIJANI PONOSE
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom