Srbi ne mogu da zamisle ručak bez mesa, ali ponekad se ljudi odlučuju za laganije varijante. Ako volite da jedete povrće, onda neka ovo jelo bude vaš izbor. U njega možete da dodate i povrće po želji, a preliv od jaja i sira mu daju posebnu čar. Osim što je ukusno, ovo jelo sa povrćem se i lako pravi.

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 1 kašičica soli
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1 kašičica belog luka u prahu 
  • 1 kašičica dimljene paprike 
  • 1 paprika 
  • 1 karfiol
  • 6-10 čeri paradajza 
  • 5 jaja
  • 1-2 kašike jogurta ili pavlake
  • malo tvrdog sira 

Recept za zapečeno povrćem posuto sirom:

13:23
Korak 1

Pripremite tikvice 

Tikvice isecite na deblje kolutove, pa posolite i ostavite 15 minuta da odstoje. Procedite vodu i sipajte maslinovo ulje, pa promešajte. 

13:25
Korak 2

Ispržite povrće

U jednom tiganju propržite crni luk isečen na rebarca, pa kada on omekša dodajte iseckanu šargarepu. U drugom tiganju ispržite tikvice koje ste posuli dimljenom paprikom. 

13:25
Korak 3

Poređajte u tepsiju 

Poređajte tikvice na dno vatrostalne tepsije, pa preko stavite šargarepu i luk. Zatim dodajte isečenu papriku i karfiol isečen na cvetove (prethodno ga blanširajte 3 minute). Poređajte čeri paradajz koji ste isekli na polovine. Pospite belim lukom u prahu.

13:42
Korak 4

Napravite preliv 

Umutite jaja koja ste posolili, pa dodajte jogurt ili pavlaku i sve dobro sjedinite. Prelijte preko povrća, pa pospite rendanim sirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. 

Pročitajte i ovo: Lažna pita sa povrćem

BONUS VIDEO: 

Instagram/healthfitnessguide_ Posna salata sa povrćem

(StvarUkusa/S.B.)