Srbi ne mogu da zamisle ručak bez mesa, ali ponekad se ljudi odlučuju za laganije varijante. Ako volite da jedete povrće, onda neka ovo jelo bude vaš izbor. U njega možete da dodate i povrće po želji, a preliv od jaja i sira mu daju posebnu čar. Osim što je ukusno, ovo jelo sa povrćem se i lako pravi.
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 kašičica soli
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica dimljene paprike
- 1 paprika
- 1 karfiol
- 6-10 čeri paradajza
- 5 jaja
- 1-2 kašike jogurta ili pavlake
- malo tvrdog sira
Recept za zapečeno povrćem posuto sirom:
Pripremite tikvice
Tikvice isecite na deblje kolutove, pa posolite i ostavite 15 minuta da odstoje. Procedite vodu i sipajte maslinovo ulje, pa promešajte.
Ispržite povrće
U jednom tiganju propržite crni luk isečen na rebarca, pa kada on omekša dodajte iseckanu šargarepu. U drugom tiganju ispržite tikvice koje ste posuli dimljenom paprikom.
Poređajte u tepsiju
Poređajte tikvice na dno vatrostalne tepsije, pa preko stavite šargarepu i luk. Zatim dodajte isečenu papriku i karfiol isečen na cvetove (prethodno ga blanširajte 3 minute). Poređajte čeri paradajz koji ste isekli na polovine. Pospite belim lukom u prahu.
Napravite preliv
Umutite jaja koja ste posolili, pa dodajte jogurt ili pavlaku i sve dobro sjedinite. Prelijte preko povrća, pa pospite rendanim sirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
Pročitajte i ovo: Lažna pita sa povrćem
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom