Lenja pita spada u vanvremenske kolače koji nas svaki put oduševe ukusom. Kako priprema nije previše zahtevna, domaćice je često prave. Predlažemo vam da isprobate i recept za lenju pitu sa smokvama koja je možda još ukusnija, a i mirisnija. Obogatite je raznovrsnim začinima koji se koriste za božićne kolače i napravite poslasticu kojoj niko neće odoleti. Ovako pripremljen kolač vam neće oduzeti puno vremena, a cela porodica će uživati. 

  • Sastojci:
  • 10 suvih smokvi 
  • 1 kesica čaja 
  • 1/2 šolje seckanih oraha
  • 140 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašičice mlevenog karanfilića
  • 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog đumbira
  • 150 g putera
  • 200 g šećera
  • 110 g braon šećera
  • 3 jajeta 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema: 
Suve smokve potopite u čaj koji ste pripremili i ostavite da odstoje minimum pola sata. Umutite jaja sa puterom sobne temeprature, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, so, karanfilić, muskatni oraščić, cimet, đumbir i šećer. Lepo sjedinite, pa dodajte vanilu i seckane orahe, kao i proceđene smokve. Lepo promešajte i sipajte u pleh koji ste nauljili. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta. Pospite šećerom u prahu. 

BONUS VIDEO: 

instagram/nismo kod kuće namaz od smokve i čokolade

Izvor: Stvar ukusa