Lenja pita spada u vanvremenske kolače koji nas svaki put oduševe ukusom. Kako priprema nije previše zahtevna, domaćice je često prave. Predlažemo vam da isprobate i recept za lenju pitu sa smokvama koja je možda još ukusnija, a i mirisnija. Obogatite je raznovrsnim začinima koji se koriste za božićne kolače i napravite poslasticu kojoj niko neće odoleti. Ovako pripremljen kolač vam neće oduzeti puno vremena, a cela porodica će uživati.
- Sastojci:
- 10 suvih smokvi
- 1 kesica čaja
- 1/2 šolje seckanih oraha
- 140 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1/2 kašičice mlevenog karanfilića
- 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1/2 kašičice mlevenog đumbira
- 150 g putera
- 200 g šećera
- 110 g braon šećera
- 3 jajeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Suve smokve potopite u čaj koji ste pripremili i ostavite da odstoje minimum pola sata. Umutite jaja sa puterom sobne temeprature, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, so, karanfilić, muskatni oraščić, cimet, đumbir i šećer. Lepo sjedinite, pa dodajte vanilu i seckane orahe, kao i proceđene smokve. Lepo promešajte i sipajte u pleh koji ste nauljili. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta. Pospite šećerom u prahu.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem