Sezona smokava je već počela, pa bi ih trebalo isoristiti za pripremu ukusnih poslastica. Ovaj jednostavan kolač svideće se svim ljubiteljima ovog slasnog voća. U testo se dodaje jogurt i kisela pavlaka, koji su savršen kontrast slatkim smokvama. Priprema je veoma laka i brza, nema šećera, već se koristi med, a podjednako je dobar dok je još topao i kada se potpuno ohladi.
Sastojci:
- 180 g brašna
- 180 ml jogurta
- 220 g kisele pavlake
- 200 g svežih smokava
- 3 jajeta
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike meda
- 1 kesica praška za pecivo
- prstohvat soli
Priprema:
U činiji izmešajte jaja sa vanilin šećerom i malo soli, pa umutite da postanu penasta. Nakon toga dodajte jogurt, pavlaku i med, pa sve dobro promešajte da dobijete kompaktnu smesu. Postepeno dodajte brašno, koje ste pomešali sa praškom za pecivo. Mutite na laganoj brzini dok ne dobijete glatko testo koje treba da bude malo ređe. Kalup za pečenje malo nauljite ili premažite puterom, pa ulijte smesu. Smokve isecite na kolutove, pa ih ravnomerno rasporedite po kolaču. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 20-25 minuta. Kada je pečen izvadite ga iz kalupa, ostavite da se ohladi, a po želji ga pospite šećerom u prahu ili ukrasite sa malo listića badema.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus