Recept za prve krempite potiče iz mešavine dve kuhinje, austrijske i mađarske. Veruje se da su u ovoj poslastici uživali  austrijski car Franc Jozef i i njegova supruga Sisi.

Кrempita ili kremšnita je kolač napravljen od lisnatog testa koje kada se ispeče postaje hrskavo, a filovan je laganim kremom od umućenih jaja i vanile. Obzirom da se pravi od razvučenih kora i slatkog nadeva, može se svrstati i u slatke pite. Priprema krempita je relativno jednostavna, a sastojci se mogu naći u gotovo svakom domaćinstvu, što je verovatno jedan od razloga velike popularnosti ove poslastice.

Isprobajte i recept za lažne krempite koje se prave od kuvanog testa i slatko nadeva i ređa se u slojevima. Toliko je dobro i topi se u ustima, a gosti i ukućani će biti prezadovoljni. 

Sastojci: 

Za krem: 

  • 500 ml mleka 
  • 2 jajeta 
  • 150 g šećera 
  • 20 g vanilin šećera 
  • 60 g kukuruznog skroba 
  • 160 g putera

Za kore:

  • 3-4 jajeta 
  • 100 ml mleka 
  • 100 ml vode 
  • 120 g brašna 
  • 80 g putera 
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera

Još: 

  • listići badema 
  • šećer u prahu 

Priprema:

Kako se pravi krem?

Jaja umutite sa šećerom, vanilin šećerom i skrobom. Dobro sjedinite, pa sipajte mleko. Opet promešajte, pa kuvajte na srednje jakoj vatri dok se smesa ne zgusne. U posudu sipajte vodu i stavite led, pa unutra stavite šerpu sa kremom. Ostavite da se ohladi, često mešajući. Puter sobne temeprature dobro umutite, pa dodajte postepeno krem i sjedinite mikesrom. 

Kako se prave kore?

U šerpi pomešajte puter, mleko, vodu, so i šećer, pa kuvajte dok se ne rastopi. Zatim dodajte brašno i kuvajte, uz neprestano mešanje dok se sve ne sjedini. Treba da dobijete gustu smesu. Izvadite testo i šerpe i postepeno dodajte jaja. Mešajte da se sve ujednači. Razmažite testo na silikonskoj podlozi dimenzija 30x40 cm u tankom sloju. Stavite na pleh i pecite na 200°C oko 15-20 minuta. Gotovu koru malo pritisnite rukama, isecite na 4 jednaka dela, a onda svaki deo na još 2 (ukupno 8 kora). 

Ređanje i dekoracija torte 

Svaku koru premažite kremom i ređajte jednu preko druge. Premažite i ivice, pa ukrasite listićima badema. Ostavite u frižideru minimum sat vremena i pospite šećerom u prahu. 

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE