Basbousa je tradicionalan kolač koji nam dolazi sa Bliskog istoka. Pravi se od griza i kokosa, a preliva slatkim sirupom koja je poznata i kao agda. Ovaj kolač dosta podseća na naš koh, ali umesto mleka preliva se šećernim sirupom koji ga čini slađim i ukusnijim. Sastojci su jeftini kao i za naš koh, pa je topla preporuka da ga probate. 

  • Sastojci:
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 jaje
  • 1/2 šolje ulja
  • 1/2 šolje jogurta
  • 1/2 šolje iseckanog kokosa
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 šolja griza 
  • Za sirup: 
  • 1 šolja vode
  • 2 šolje šećera
  • 1 kašičica limunovog soka + rendana kora 

Priprema: 
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, jogurt, prašak za pecivo i griz. Sve dobro sjedinite mikserom, pa dodajte i kokos i lagano promešajte. Nauljite tepsiju i sipajte smesu unutra. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. Ostavite da se ohladi, pa isecite kocke. U šerpi istopite šećer i vodu, pa dodajte rendanu koru 1/2 limuna i sok od limuna. Kad krene da ključa sklonite sa šporeta i prelijte ohlađeni kolač. Ostavite da upije. 

Jednostavne baklave u par koraka  Instagram/turkuazkitchen

Izvor: Stvar ukusa