Basbousa je tradicionalan kolač koji nam dolazi sa Bliskog istoka. Pravi se od griza i kokosa, a preliva slatkim sirupom koja je poznata i kao agda. Ovaj kolač dosta podseća na naš koh, ali umesto mleka preliva se šećernim sirupom koji ga čini slađim i ukusnijim. Sastojci su jeftini kao i za naš koh, pa je topla preporuka da ga probate.
- Sastojci:
- 1/2 šolje šećera
- 1 jaje
- 1/2 šolje ulja
- 1/2 šolje jogurta
- 1/2 šolje iseckanog kokosa
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 šolja griza
- Za sirup:
- 1 šolja vode
- 2 šolje šećera
- 1 kašičica limunovog soka + rendana kora
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, jogurt, prašak za pecivo i griz. Sve dobro sjedinite mikserom, pa dodajte i kokos i lagano promešajte. Nauljite tepsiju i sipajte smesu unutra. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. Ostavite da se ohladi, pa isecite kocke. U šerpi istopite šećer i vodu, pa dodajte rendanu koru 1/2 limuna i sok od limuna. Kad krene da ključa sklonite sa šporeta i prelijte ohlađeni kolač. Ostavite da upije.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem