U staroj Jugoslaviji kada nije bilo ničega u frižideru, a ukućanima se jelo nešto slatko, domaćice su morale da se dovijaju. Tako su i osmislile jeftini kolač od svega par sastojaka. U pitanju je koh, mekani biskvit koji je natopljen mlekom. Bez obzira što su sastojci obični, a priprema jednostavna, koh je neverovatno ukusan i ne postoji osoba koja će ga odbiti. Uživajte!
- Sastojci:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 2 kašike brašna
- 4 kašike griza
- 1 kašika limunovog soka
- Za preliv:
- 800 ml mleka
- 3 kašike šećera
- 1 vanil šećer
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca, pa belanca umutite u čvrst šne zajedno sa šećerom. Zatim postepeno dodajte žumanca i nastavite da mutite. Dodajte bršano, griz i sok od limuna i lagano umešajte. Sipajte u vatrostalnu posudu koju ste premazali uljem ili puterom. Pecite na 180°C oko 15-20 minuta. Za to vreme napravite preliv tako što ćete pomešati mleko, šećer i vanilin šećer. Kuvajte dok se šećer ne otopi, pa prelijte gotovo kolač. Ostavite da ohladi.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom