U staroj Jugoslaviji kada nije bilo ničega u frižideru, a ukućanima se jelo nešto slatko, domaćice su morale da se dovijaju. Tako su i osmislile jeftini kolač od svega par sastojaka. U pitanju je koh, mekani biskvit koji je natopljen mlekom. Bez obzira što su sastojci obični, a priprema jednostavna, koh je neverovatno ukusan i ne postoji osoba koja će ga odbiti. Uživajte!
- Sastojci:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 2 kašike brašna
- 4 kašike griza
- 1 kašika limunovog soka
- Za preliv:
- 800 ml mleka
- 3 kašike šećera
- 1 vanil šećer
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca, pa belanca umutite u čvrst šne zajedno sa šećerom. Zatim postepeno dodajte žumanca i nastavite da mutite. Dodajte bršano, griz i sok od limuna i lagano umešajte. Sipajte u vatrostalnu posudu koju ste premazali uljem ili puterom. Pecite na 180°C oko 15-20 minuta. Za to vreme napravite preliv tako što ćete pomešati mleko, šećer i vanilin šećer. Kuvajte dok se šećer ne otopi, pa prelijte gotovo kolač. Ostavite da ohladi.
Izvor: Stvar ukusa
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs