Čuvena bosanska poslastica, tufahije, se pravi od kuvanih jabuka koje se zaliju šećernim sirupom, a onda i pune orasima. Ovo je jedan od najlepših starinskih kolača od kojeg kuća predivno miriše danima. Tufahije nije teško napraviti, pa ako želite da se zasladite, predlažemo vam da obavezno isprobate ovaj recept.
- Sastojci:
- 5 jabuka
- 1 limun
- 300 g šećera
- 800 ml vode
- 1 vanilin šećer
- 1 limun
- 150 g oraha
- 1 šlag sa ukusom vanile
- 120 ml mleka
Priprema:
Jabukama izdubite sredinu i oljuštite koru. Premažite kolutom limuna. U šerpu stavite šećer i istopite na laganoj temperaturi, pa dodajte vodu. Kada krene da ključa dodajte vanilin šećer i sok od limuna. Poređajte jabuke u šerpu, pa poklopite i kuvajte nekih 5-6 minuta. Zatim ih poređajte u vatrostalnu posudu i prelijte tečnošću u kojoj su se kuvale. Ostavite da se ohlade. U mlevene orahe dodajte par kutlača tečnosti u kojoj su se jabuke kuvale, pa dobro promešajte. Šlag umutite sa mlekom i dodajte jednu kašiku u orahe i promešajte. Sipajte smesu u špric za kolače ili kesu za zamrzivač i napunite ohlađene jabuke. Ukrasite šlagom. Prijatno!
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus