Svečana grandisimo torta je super ako se nekome približava rođendan, jer je raskošna i božanstvenog ukusa. Sastoji se od mekanih kora koje se premazuju sa 4 različita fila, a ne zna se koji je ukusniji. Čokoladni, krem sa lešnicima ili ukusom kafe oduševiće čak i najveće izbirljivce. Ova torta je pravi izbor ako želite nekoga da iznenadite ili kada vam se najave gosti. 

  • Sastojci: 
  • Za koru:
  • 18 belanaca
  • 18 kašika šećera
  • 24 kašika mlevenih lešnika
  • 3 kašike brašna
  • 6 kašika kakaa
  • Za fil:
  • 18 žumanca
  • 250 g šećera u prahu
  • 2 margarina
  • 100 g čokolade
  • 100 g mleveniih lešnika
  • 2 kašičice mlevene kafe
  • 400 ml slatke pavlake
  • Za glazuru:
  • 300 ml slatke pavlake
  • 300 g čokolade

Priprema:
Umutite belanca (6 komada) sa šećerom (6 kašika) u čvrst šne. Zatim dodajte mleveni lešnik (8 kašika), prosejani kakao (2 kašike) i prosejano brašno (1 kašiku). Lagano umešajte, pa dobijenu smesu sipajte na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-30 minuta. Na isti način i od iste količine sastojaka ispecite još 2 kore. Umutite penasto žumanca sa šećerom u prahu, pa kratko kuvajte na pari. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi, pa u fil dodajte umućeni margarin i sve dobro sjednite mikserom. Fil podelite na 3 jednaka dela. U jedan dodajte istopljenu čokoladu i promešajte, u drugi dodajte seckani lešnik i promšajte, a u treći dodate kafu i sjedinite. Zasebno umutite slatku pavlaku. Prvu koru premažite čokoladnim filom, pa zatim i umućenom slatkom pavlakom, zatim stavite drugu koru koju ćete premazati filom od lešnika, pa takođe umućenom slatkom pavlakom. Onda stavite i treću koru koju ćete premazati filom sa ukusom kafe. Otopite čokoladu i slatku pavlaku, pa kada se glazura ohladi prelijte preko torte. Ukrasite po želji. 

BONUS VIDEO: 

TikTok/ smilingrecipes Najsočnija čokoladna torta bez pečenja

Izvor: Stvar ukusa