Sastojci:

  • 1 kg luka
  • 650 g brašna
  • 350 ml tople vode
  • 100 ml ulja
  • 30 g kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika krompirovog skroba
  • 1 kašičica soli
Zašto je korisno da jedete crni luk?

Crniluk je izvor vitamina C, koji je značajan za formiranje hrskavice, kolagena i krvnih sudova. Sadrži dijetetska i prebiotska vlakna, koja su korisna za sistem za varenje. Bogat je antioksidansima, vitaminom B6, vitaminom E i najhranljiviji je u sirovom obliku.

Recept za posnu pitu sa lukom:

Kako biste napravili ovu pitu, prvo zamesite testo za pitu. U činiju sipajte toplu vodu, dodajte so, šećer i izmrvite kvasac. Mešajte sve dok se šećer i kvasac ne rastvore. U ovu smesu sipajte ulje, dodajte skrob i oko trećinu brašna. Sve izmešajte i postepeno dodajte ostatak brašna.

Mesite testo dok ne postane glatko oko 5 minuta. Posudu sa testom prekrijte prozirnom folijom i stavite na toplo mesto da se digne. Dok se testo diže, pripremite fil. Isecite sav luk na četvrtine prstena. Na ulju propržite seckani luk do zlatno-smeđe boje. Ohlađeni prženi luk posolite i pobiberite po ukusu. Sve dobro izmešajte. Kada se testo diglo, podelite ga na 6 delova: 5 približno jednakih, a 6. deo neka bude malo veći od ostalih.

Prvo razvaljajte najveći komad testa. Pokrijte dno i stranice pleha za pečenje razvaljanim testom. Veličina pleha je 30x22 cm. Na testo stavite petinu pripremljenog fila od luka. Zatim preostale komade testa razvucite u pravougaonik i na svaki stavite deo fila od luka.

Ovako ređajte celu pitu od luka. Stisnite ivice testa na vrhu. Podmažite vrh pite sa malo ulja i pospite susamom. Stavite pitu u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 45 minuta. Nakon toga izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi na drvenoj dasci ili rešetki. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posnu pitu sa prazilukom i šargarepom.

Pročitajte kako se prave 3 posna predjela

BONUS VIDEO

Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi Izvor: Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi

StvarUkusa