Pite nam dolaze iz antičke Grčke, a prave se sa raznim nadevima. U Srbiji su najpopularnije burek i gibanica, a ako i vi volite da ih jedete, a postite, onda obavezno isprobajte ovaj recept. Napravite posnu pitu sa kiselim kupusom (ribancem) koja je gotova za manje od 40 minuta. 

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 1 pakovanje kupusa ribanca
  • 2 crna luka
  • 50 ml vode 
  • 50 ml ulja

Recept za posnu pitu sa kiselim kupusom:

17:38
Korak 1

Pripremite nadev 

U tiganju na malo ulja propržite sitno seckan crni luk. Kada on omekša dodajte ribanac i sipajte malo vode. Začinite po želji, pa kuvajte dok kupus ne omekša. Po potrebi dolivajte po malo vode. 

17:40
Korak 2

Napravite kore 

Podelite kore na 3 dela po 7 kora. Zatim stavite jednu koru, poprskajte uljem i vodom, pa stavite drugu koru i ponavljajte postupak dok ne utrošite svih sedam kora. Na poslednju koru stavite nadev i urolajte. Tako uradaite i sa preostalim korama. Treba da dobijete 3 rolata. 

17:40
Korak 3

Pecite pitu 

Poređajte pite u pleh obložen pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Grčka pita sa sirom i spanaćem  Instagram/gayanefood

(StvarUkusa/S.B.)