Ova lenja pita u posnoj varijanti dopašće se svima koji vole kupus. U mrsnoj varijanti, odlična je slana lenja pita sa sirom. Za posnu trpetzu smo pripremili recept za lenju pitu sa kupusom. Brzo i lako se sprema, a ukus je fantastičan - između mekanih kora ređa se fil sa lukom i kupusom.
Sastojci:
- Za testo:
- 260 ml vode
- 50 ml ulja
- 10 g praška za pecivo
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- 240 g brašna
- Za nadev:
- 500 g kupusa
- 70 g luka
- 70 g šargarepe
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice šećera
- biber po ukusu
- 15 g peršuna
- 1 kašika ulja
- susam za posipanje
Recept za posnu lenja pitu sa kupusom:
Iseckajte crni luk i izrendajte šargarepu, pa u tiganju zagrejte ulje i ubacite ih. Kratko prodinstajte, pa dodajte iseckan kupus. Promešajte, pa dodajte so, šećer i biber. Promešajte, poklopite i dinstajte na laganijoj vatri oko 10 minuta. Dodajte seckani peršun, promešajte, pa dinstajte još par minuta i ostavite da se ohladi. U brašno dodajte so, šećer i prašak za pecivo. Sipajte vodu i ulje, pa zamesite testo za lenju pitu. Izlijte polovinu testa za lenju pitu u pleh obložen pek papirom, stavite nadev sa kupusom, pa rasporedite ostatak testa. Pospite susamom lenju pitu i pecite na 180°C oko 40 minuta. Pokrijte je peškirom i ostavite da se ohladi. Preporulujemo i lenju pitu sa jabukama.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem