Lenja pita je popularna starinska poslastica. Često je pripremaju domaćice u Srbiji jer se veoma lako sprema, a sastojci su jeftini. Obično se pravi sa jabukama, ali može i sa višnjama, borovnicama i drugim voćem. Izgleda tako što se među dve kore stavi voće. Kroz vreme su nastale različite varijante recepata, a svaka domaćica ima tajni recept za svoju pitu.
- Sastojci:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- korica limuna
- 50 ml maslinovog ulja
- 30 ml mleka
- 2 šolje brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- šećer u prahu
- 700 g rendanih jabuka
- cimet
- 1 kašika griza
- šećer za jabuke
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mleko, brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izjednačiti. U podmazan pleh sipati pola testa i izravnati. Rasporediti odozgo jaguke sa cimetom i grizom. Sipati ostatak testa, prekriti jabuke i peći na 200 stepeni oko 45-50 min.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem