Lenja pita je popularna starinska poslastica. Često je pripremaju domaćice u Srbiji jer se veoma lako sprema, a sastojci su jeftini. Obično se pravi sa jabukama, ali može i sa višnjama, borovnicama i drugim voćem. Izgleda tako što se među dve kore stavi voće. Kroz vreme su nastale različite varijante recepata, a svaka domaćica ima tajni recept za svoju pitu.

  • Sastojci:
  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • korica limuna
  • 50 ml maslinovog ulja 
  • 30 ml mleka
  • 2 šolje brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu
  • 700 g rendanih jabuka
  • cimet
  • 1 kašika griza
  • šećer za jabuke

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mleko, brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izjednačiti. U podmazan pleh sipati pola testa i izravnati. Rasporediti odozgo jaguke sa cimetom i grizom. Sipati ostatak testa, prekriti jabuke i peći na 200 stepeni oko 45-50 min.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE