Sezona jela od kiselog kupusa uveliko traje. Sarma je ubedljivo omiljeno jelo od kiselog kupusa, a dobra vest je što ne morate da je se odričete ni tokom posta. Danas donosimo fantastičan recept za ukusne posne sarme. Posnu sarmu možete spremati na mnogo načina, recimo i sa dimljenom ribom. Proširite posni meni i sarmama sa šampinjonima.
Sastojci:
- 1,1 kg kiselog kupusa
- 240 g pirinča
- 280 g luka
- 280 g šargarepe
- 600 g šampinjona
- 4-5 kašika kečapa
- 10-12 kašika ulja
- 4 čena belog luka
- 15 zrna bibera
- 2 lovorova lista
- 1 kašičica začinske slatke paprike
- 1,5 kašičica soli
Recept za posnu sarmu sa šampinjonima:
Iseckajte šampinjone za posnu sarmu, pa ih ubacite u tiganj. Prodinstajte na laganijoj vatri dok tečnost ne ispari, pa dodajte 5-6 kašika ulja. U tiganj ubacite polovinu izrendane šargarepe i polovinu iseckanog crnog luka. Dodajte iseckan beli luk, a potom i biber u zrnu, začinsku slatku papriku i so (ostavite manju količinu soli i nekoliko zrna bibera sa strane). Na kraju dodajte opran pirinač i 4 kašike kečapa. Dodajte nekoliko kašika ulja, pa dobro promešajte Na dnu šerpe stavite 2 lista kojima ste uklonili središnji deo i pospite malo izrendane šargarepe i crnog luka. Punite listove kupusa nadevom sa šampinjonima i ređajte u obliku kruga u šerpi. Po vrhu pospite ostatak izrendane šargarepe i crnog luka, a onda i preostalo 1 kašiku kečapa. Pospite ostatak soli i zrna bibera. Prelijte vodom tako da pokriva posne sarme, pa stavite tanjir odozgo i pritisnite, a onda poklopite šerpu. Kuvajte posne sarme na laganijoj vatri oko 60 minuta. Stavite lovorove llistove, stavite tanjir i poklopac, pa kuvajte posne sarme još 5 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem