Sezona jela od kiselog kupusa uveliko traje. Sarma je ubedljivo omiljeno jelo od kiselog kupusa, a dobra vest je što ne morate da je se odričete ni tokom posta. Danas donosimo fantastičan recept za ukusne posne sarme. Posnu sarmu možete spremati na mnogo načina, recimo i sa dimljenom ribom. Proširite posni meni i sarmama sa šampinjonima.

Sastojci:

  • 1,1 kg kiselog kupusa
  • 240 g pirinča
  • 280 g luka
  • 280 g šargarepe
  • 600 g šampinjona
  • 4-5 kašika kečapa
  • 10-12 kašika ulja
  • 4 čena belog luka
  • 15 zrna bibera
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica začinske slatke paprike
  • 1,5 kašičica soli

Recept za posnu sarmu sa šampinjonima:

Iseckajte šampinjone za posnu sarmu, pa ih ubacite u tiganj. Prodinstajte na laganijoj vatri dok tečnost ne ispari, pa dodajte 5-6 kašika ulja. U tiganj ubacite polovinu izrendane šargarepe i polovinu iseckanog crnog luka. Dodajte iseckan beli luk, a potom i biber u zrnu, začinsku slatku papriku i so (ostavite manju količinu soli i nekoliko zrna bibera sa strane). Na kraju dodajte opran pirinač i 4 kašike kečapa. Dodajte nekoliko kašika ulja, pa dobro promešajte  Na dnu šerpe stavite 2 lista kojima ste uklonili središnji deo i pospite malo izrendane šargarepe i crnog luka. Punite listove kupusa nadevom sa šampinjonima i ređajte u obliku kruga u šerpi. Po vrhu pospite ostatak izrendane šargarepe i crnog luka, a onda i preostalo 1 kašiku kečapa. Pospite ostatak soli i zrna bibera. Prelijte vodom tako da pokriva posne sarme, pa stavite tanjir odozgo i pritisnite, a onda poklopite šerpu. Kuvajte posne sarme na laganijoj vatri oko 60 minuta. Stavite lovorove llistove, stavite tanjir i poklopac, pa kuvajte posne sarme još 5 minuta. 

BONUS VIDEO:

Instagram/yildizlarsofrasi Burek sarme

 Izvor: StvarUkusa/J.K.