Neka od najboljih srpskih ili jela koja Srbi vole da jedu su sa mesom, a kako je u toku Božićni post, za vas nalazimo idealne zamene. Đuveč je starinsko jelo koje može da se pravi na milion načina, a najčešće se pravi sa mesom. Za današnji ručak vam predlažemo recept za đuveč sa raznovrsnim povrćem i ribom koji se lako pravi, a u čijem ukusu će uživati cela porodica.
Sastojci:
- 1 veći krompir
- 400 g pirinča
- 1 crni luk
- 1 crvena paprika
- 1 veći paradajz
- 1 šargarepa
- 100 g boranije
- 100 g graška
- 1/2 veze peršuna
- 2-3 kotleta šarana (ili fileta ribe po želji)
- 200 ml paradajz sosa
Recept za posni đuveč sa ribom:
U tiganju na malo zagrejnaog ulja propržite sitno seckani crni luk. Kada omekaša dodajte rendanu šargarepu i papriku isečenu na kockice. Posolite i pobiberite, pa promešajte. Posle par minuta dodajte smrznutu boraniju i grašak i mešajte. Sipajte baš malo vode, poklopite i kuvajte dok povrće ne omekša. Paradajz zasecite u obilku krsta, pa kratko blanširajte. Skinite kožu, pa izblendirajte. Dodajte u tiganj i sipajte još malo vode, pa promešajte. Zatim dodajte sitno seckan krompir i opet začinite po želji. Posle par minuta dodajte i pirinač koji je bio potopljen u vodi. Sve povrće lepo promešajte, pa sipajte u zemljanu posudu. Đuveč prelijte vodom i paradajz sosom da pokrije i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta. Ako je potrebno dolivajte vodu. Ribu uvaljajte u brašno, pa dodajte u đuveč nekih 20-25 minuta pred kraj.
Pročitajte i ovo: Pečeni đuveč od raznovrsnog povrća
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem