Neka od najboljih srpskih ili jela koja Srbi vole da jedu su sa mesom, a kako je u toku Božićni post, za vas nalazimo idealne zamene. Đuveč je starinsko jelo koje može da se pravi na milion načina, a najčešće se pravi sa mesom. Za današnji ručak vam predlažemo recept za đuveč sa raznovrsnim povrćem i ribom koji se lako pravi, a u čijem ukusu će uživati cela porodica. 

Sastojci:

  • 1 veći krompir
  • 400 g pirinča
  • 1 crni luk
  • 1 crvena paprika
  • 1 veći paradajz
  • 1 šargarepa
  • 100 g boranije
  • 100 g graška
  • 1/2 veze peršuna
  • 2-3 kotleta šarana (ili fileta ribe po želji) 
  • 200 ml paradajz sosa 

Recept za posni đuveč sa ribom:

U tiganju na malo zagrejnaog ulja propržite sitno seckani crni luk. Kada omekaša dodajte rendanu šargarepu i papriku isečenu na kockice. Posolite i pobiberite, pa promešajte. Posle par minuta dodajte smrznutu boraniju i grašak i mešajte. Sipajte baš malo vode, poklopite i kuvajte dok povrće ne omekša. Paradajz zasecite u obilku krsta, pa kratko blanširajte. Skinite kožu, pa izblendirajte. Dodajte u tiganj i sipajte još malo vode, pa promešajte. Zatim dodajte sitno seckan krompir i opet začinite po želji. Posle par minuta dodajte i pirinač koji je bio potopljen u vodi. Sve povrće lepo promešajte, pa sipajte u zemljanu posudu. Đuveč prelijte vodom i paradajz sosom da pokrije i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta. Ako je potrebno dolivajte vodu. Ribu uvaljajte u brašno, pa dodajte u đuveč nekih 20-25 minuta pred kraj. 

Pročitajte i ovo: Pečeni đuveč od raznovrsnog povrća

BONUS VIDEO: 

Instagram/healthfitnessguide_ Posna salata sa povrćem

(StvarUkusa/S.B.)