Sastojci:

  • 285 g testenine po želji
  • 2 kašike maslinovog ulja, plus još za zalivanje
  • ½ srednjeg luka, isečenog na kockice
  • 1 srednja šargarepa, sitno iseckana
  • 230 g šampinjona, sitno iseckanih
  • 3 čena belog luka, iseckana
  • ½ kašičice morske soli
  • sveže mleveni crni biber
  • 1 kašičica balzamiko sirćeta
  • 1 kašičica tamari sosa
  • 360 g kuvanog sočiva
  • 680 g paradajz sosa
  • 120 g veganskog parmezana, za serviranje
  • svež peršun ili bosiljak, za ukras
Zašto je korisno da jedete sočivo?

Sočivo je puno proteina, vlakana i prebiotika. Jedan tanjir kuvanog sočiva obezbeđuje trećinu dnevnih potreba za unosom gvožđa. Ima jaka antioksidantna i antiupalna svojstva.

Recept za posnu pastu sa sočivom i pečurkama:

Kako biste napravili ovu pastu, prvo skuvajte testeninu prema uputstvu. Ocedite je i prelijte malo maslinovogulja preko nje. Ostavite na stranu. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte luk i šargarepu i pržite, povremeno mešajući, 5 do 8 minuta, ili dok ne omekšaju. Dodajte pečurke, beli luk, so i mleveni biber i pržite još 5 do 8 minuta, povremeno mešajući, ili dok pečurke ne omekšaju.

Umešajte balzamiko sirće i tamari, pa dodajte sočivo i paradajz sos. Kuvajte, mešajući, 2 minuta, ili dok se sos dobro ne sjedini i ne zagreje. Dodajte testeninu u tiganj i mešajte da se sjedini. Podeliti na tanjire i serivrajte sa veganskim parmezanom i svežim peršunom ili bosiljkom za ukras. Možda ćete želeti da napravite i pastu sa savršenim pestom od peršuna.

Pročitajte i kako se pravi pasta sa keljom i sosom od oraha za post na vodi

BONUS VIDEO

Pikantna pasta sa piletinom Izvor: Pikantna pasta sa piletinom

StvarUkusa