Sastojci:

  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 1 šolja belog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja kisele vode
  • Po želji: rendana šargarepa, seckani praziluk, spanać, masline ili susam za posipanje

Priprema:

Veliki petak je dan tišine, smirenosti i posta, kada se trpeza svodi na jednostavna, ali topla i domaća jela. U tim trenucima, proja zauzima posebno mesto – ne samo zato što je brza i jeftina, već i zato što nosi onu toplinu doma i miris detinjstva. Ova posna verzija, bez jaja i mlečnih proizvoda, oslanja se na skromne sastojke, ali nudi pun ukus i mekoću zahvaljujući kiseloj vodi. 

Savet:

Kisela voda daje proji mekoću i vazdušastost, a vi slobodno dodajte začinsko bilje po ukusu – ruzmarin, bosiljak ili origano daju finu notu.

U velikoj posudi pomešaj kukuruzno i belo brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte  kiselu vodu pa sve dobro sjedinite – testo treba da bude gušće, ali da se može razliti u pleh. Po želji umešajte neko povrće. Sipajte u papirom obložen pleh. Po vrhu pospi susamom ili komadićima maslina. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25–30 minuta, dok ne porumeni.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb  Izvor: SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb