Sastojci:

  • 450 g pilećeg filea
  • 120 g oraha, sitno iseckanih
  • 4 srednja krompira, kuvana i oljuštena
  • 4 jajeta, kuvana i oljuštena
  • 3 srednje šargarepe, kuvane i oljuštene
  • so po ukusu

Za dresing:

  • 6-8 kašika pavlake
  • 6-8 kašika majoneza

Za ukrašavanje:

  • sveže grančice mirođije
  • odvojena 2 žumanca, sitno izrendana
  • reckani gauda sir po ukusu
Poreklo mimoza salate:

Ova neobična salata potiče iz Sovjetskog Saveza i u tom periodu njena popularnost se širila širom sovjetskih republika, gde su nastale brojne njene varijacije. Cvet mimoze je bio simbol Dana žena tokom sovjetskog vremena, a veruje se da je po tome salata i dobila ime.

Recept za mimoza salatu sa piletinom:

Kako biste napravili ovu salatu, stavite piletinu u lonac napunjen sa dovoljno vode da je pokrije. Dodajte prstohvat soli. Pustite da provri, a zatim kuvajte oko 20 minuta ili dok ne omekša. Ocedite i ostavite na stranu. Kada se dovoljno ohladi za rukovanje, rukama iscepkajte piletinu na male komade. Kuvan i oljušten krompir, šargarepu i jaja narendajte na krupnijoj strani rendea, osim 2 žumanca - izrendajte ih na sitnu stranu.

Koristite veliki okrugli tanjir za serviranje da sastavite salatu. Ako imate kalup sa oprugom, koristite ga. Ravnomerno rasporedite sastojke na tanjir sledećim redosledom:

Polovina piletine, miks dresinga, polovina oraha, ⅓ krompira, so, dresing, polovina jaja, polovina šargarepe i na kraju dresing. Sklonite obruč pa stavite malo dresinga po ivicama. Ukrasite salatu grančicama mirođije i sitno rendanim žumancima. Pospite malo iseckanog gauda sira na vrh. Ohladite u frižideru najmanje 1 sat pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i salatu od krastavaca, jaja i kukuruza.

Pročitajte i kako se pravi jednostavna krompir salata koja ide uz svako meso

BONUS VIDEO

Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom

StvarUkusa