Sastojci:

  • 1 kg krompira, oljuštenog i isečenog na kockice
  • 4 do 6 čenova belog luka, oljuštenih i zgnječenih
  • 3 kašike seckanog peršuna
  • sok od 1 limuna
  • 80 ml maslinovog ulja
  • so i biber, po ukusu
Zašto je koristan peršun?

Peršun obiluje vitaminom C i to u svom prirodnom obliku što je jako važno, jer ga na taj način organizam najlakše usvaja. Sadrži vlakna biljnog porekla, ugljene hidrate, pektine, flavonodie i fitoncide, roboflavin, nijacin i folnu kiselinu.

Pored vitamina C, peršun sadrži i vitamine A, B i E pa je odličan antioksidans i dobra podrška imunom sistemu organizma ukoliko se redovno konzumira. Pored vitamina, peršun sadrži i obilje minerala i oligoelemenata. U značajnim količinama sadrži gvožđe, fosfor, mangan, cink, kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum bakar, celulozu i sumpor.

Recept za krompir salatu:

Kako biste napravili ovu salatu, prvo ubacite krompir i beli luk u veliki lonac, prelijte vodom, dodajte prstohvat soli, pustite da proključa i kuvajte oko 10 do 15 minuta ili dok krompir ne omekša, ali i dalje zadrži oblik.

Nakon toga krompir ocedite, beli luk bacite i krompir ubacite u veliku činiju zajedno sa peršunom, pa ostavite sa strane. U maloj činiji ili posudi za merenje umutite ulje i limunov sok sa prstohvatom soli i bibera.

Prelijte preliv preko krompira, pa promešajte. Ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi oko 20 minuta i onda servirajte. Možda ćete želeti da napravite i uskršnju salatu sa piletinom, sirom i maslinama.

Pročitajte kako se pravi salata sa piletinom, sirom i narandžom

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
3 vrste povrća najlakše za gajenje Izvor: 3 vrste povrća najlakše za gajenje

StvarUkusa