Sastojci:

  • 300 g pilećeg filea
  • 150 g kačkavalja
  • 150 g majoneza
  • 280 g crnih maslina
  • 2 paradajza
  • 1/2 luka
  • 1 kašika začina za piletinu
  • so po ukusu

Za ukras:

  • 3 čeri paradajza
  • 3 crne masline
  • 1 kašičica maka
  • šaka sveže mirođije
Čime možete da zamenite majonez u salatama?

Ako pravite salate sa krompirom ili mesom majonez možete da zamenite prelivom sa krastavcem. On se pravi tako što rendani krastavac pomešate sa mlevenim belim lukom, izdrobljenim feta sirom, sa malo pavlake i seckane mirođije. To sve lepo sjedinite da dobijete glatku smesu i prelijte salatu. Salate koje sadrže pečurke možete da prelivate jogurtom i mlevenim belim lukom. Ova dva sastojka promešajte, pa posolite i prelijte maslinovim ulje. Opet promešajte i sipajte u salatu. Salate od povrća ili mesa napravite tako što ćete da pomešate svež sir sa tvrdo kuvanim žumancima, malom količinom kefira i senfom. Dobro sjedinite i sipajte u salatu umesto majoneza. Možete da pomešate i pavlaku, soja sos, senf i balzamiko sirće.

Recept za uskršnju salatu sa piletinom, sirom i maslinama:

Kako biste napravili ovu salatu, prvo 300 g pilećeg filea operite i osušite papirnim ubrusima. Meso posolite sa svih strana i pospite začinima. Sve dobro rukama utrljajte u meso. Pripremljeni file stavite u zagrejan tiganj sa uljem. Pržite na jakoj vatri dok se ne stvori lepa zlatno-braon korica, oko 2 minuta prvo sa jedne, a zatim sa druge strane. Kada se meso isprži sa obe strane, u tiganj sipajte pola čaše ključale vode i pokrijte ga poklopcem. Smanjite vatru i dinstajte file ispod poklopca oko 15-20 minuta.

Kada je fil gotov, izvadite ga iz tiganja i ostavite da se malo ohladi. Ohlađeni file isecite na sitne kockice. Takođe i paradajz isecite na kockice. Jednu teglu crnih maslina narežite na kolutiće. Obavezno ostavite 3 masline za ukrašavanje salate. Luk isecite na male kockice i sitno narendajte 150 g kačkavalja. Stavite seckani pileći file na veliki tanjir. Ravnomerno ga rasporedite po celoj površini.
Nanesite majonezu obliku mreže njega. Postavite seckane masline kao sledeći sloj. Raširite ih ravnomerno.

Ponovo nanesite majonez u obliku mrežice. Stavite paradajz isečen na komade, prethodno ocedite višak tečnosti iz njih. Na isti način ih ravnomerno rasporedite po salati. Stavite seckani luk na paradajz, a zatim prelijte majonezom. Odozgo i sa strane pospite salatu rendanim kačkavaljem. Uzmite 3 čeri paradajza i isecite ih na tanke krugove. Rasporedite ih odozgo na salati da izgledaju kao cvetovi maka. Za jedan cvet je potrebno 6 krugova. Na ovaj način rasporedite 3 cveta. U sredinu svakog cveta stavite trećinu masline, kao centar maka. Oko centra pospite paradajz zrnima maka. Svaki cvet ukrasite grančicama mirođije. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najlepšu prolećnu salatu sa kupusom i kukuruzom.

Pročitajte i kako se pravi salata sa pilećom džigericom u obliku pečurke

BONUS VIDEO

Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom

StvarUkusa