Sastojci:

  • Jaja – količina po želji (najlepše ispadnu bela ili svetlija jaja)
  • Ljuske crnog luka – što više, idealno od 10–15 glavica
  • 1–2 kašike sirćeta (za sjaj i bolji prijem boje)
  • Čarape, listići, travke, peršun – za dekoraciju (opciono)
  • Konac ili gumice – za vezivanje čarape

Priprema:

Farbanje jaja u lukovini nije samo tradicija – to je mali kuhinjski ritual koji donosi toplinu doma za Uskrs. Uz par caka, boja iz crvene i braon ljuske luka postaće vaš najbolji prirodni saveznik za najlepša jaja. Iako deluje jednostavno, da bi jaja ispala savršeno obojena, bez fleka i pucanja, treba znati par trikova. Uz dobru meru strpljenja, dovoljno ljuski i malo sirćeta, dobićete postojanu, bogatu boju koja se ne skida ni pri pranju ni pri dodiru. A ako dodate listiće i malo čarape, svako jaje će biti mala ručno rađena umetnost.

Savet:

Što je više ljuski i što duže jaja stoje u toj „kupki“, to će boja biti tamnija i postojanija. A sirće pomaže da se pigment bolje uhvati.

Ljuske operite ako su prljave i potopite ih u hladnu vodu – što više ljuski, boja će biti jača. Ako želite ukrase, pokvasite jaje, stavite listić (peršun, detelinu, travku), uvijte u čarapu i stegnite koncem.

U šerpu složite ljuske luka i jaja, dodajte vodu da sve ogrezne. Ubacite i sirće. Stavite da se kuva, pa kad provri, kuvajte još 10–15 minuta na tihoj vatri.

Nakon kuvanja, ostavite jaja da odstoje u ljuski još 15–30 minuta za intenzivniju boju. Izvadite ih pažljivo, osušite na krpi bez brisanja. Kad se ohlade, premaži ih uljem za sjaj.

Bonus video

00:33
Farbana jaja za Uskrs sa krstićem Izvor: Facebook/ Simple and Delicious