Sastojci:
- Jaja – količina po želji (najlepše ispadnu bela ili svetlija jaja)
- Ljuske crnog luka – što više, idealno od 10–15 glavica
- 1–2 kašike sirćeta (za sjaj i bolji prijem boje)
- Čarape, listići, travke, peršun – za dekoraciju (opciono)
- Konac ili gumice – za vezivanje čarape
Priprema:
Farbanje jaja u lukovini nije samo tradicija – to je mali kuhinjski ritual koji donosi toplinu doma za Uskrs. Uz par caka, boja iz crvene i braon ljuske luka postaće vaš najbolji prirodni saveznik za najlepša jaja. Iako deluje jednostavno, da bi jaja ispala savršeno obojena, bez fleka i pucanja, treba znati par trikova. Uz dobru meru strpljenja, dovoljno ljuski i malo sirćeta, dobićete postojanu, bogatu boju koja se ne skida ni pri pranju ni pri dodiru. A ako dodate listiće i malo čarape, svako jaje će biti mala ručno rađena umetnost.
Ljuske operite ako su prljave i potopite ih u hladnu vodu – što više ljuski, boja će biti jača. Ako želite ukrase, pokvasite jaje, stavite listić (peršun, detelinu, travku), uvijte u čarapu i stegnite koncem.
U šerpu složite ljuske luka i jaja, dodajte vodu da sve ogrezne. Ubacite i sirće. Stavite da se kuva, pa kad provri, kuvajte još 10–15 minuta na tihoj vatri.
Nakon kuvanja, ostavite jaja da odstoje u ljuski još 15–30 minuta za intenzivniju boju. Izvadite ih pažljivo, osušite na krpi bez brisanja. Kad se ohlade, premaži ih uljem za sjaj.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.