Sastojci:

  • Jaja – količina po želji (najlepše ispadnu bela ili svetlija jaja)
  • Ljuske crnog luka – što više, idealno od 10–15 glavica
  • 1–2 kašike sirćeta (za sjaj i bolji prijem boje)
  • Čarape, listići, travke, peršun – za dekoraciju (opciono)
  • Konac ili gumice – za vezivanje čarape

Priprema:

Farbanje jaja u lukovini nije samo tradicija – to je mali kuhinjski ritual koji donosi toplinu doma za Uskrs. Uz par caka, boja iz crvene i braon ljuske luka postaće vaš najbolji prirodni saveznik za najlepša jaja. Iako deluje jednostavno, da bi jaja ispala savršeno obojena, bez fleka i pucanja, treba znati par trikova. Uz dobru meru strpljenja, dovoljno ljuski i malo sirćeta, dobićete postojanu, bogatu boju koja se ne skida ni pri pranju ni pri dodiru. A ako dodate listiće i malo čarape, svako jaje će biti mala ručno rađena umetnost.

Savet:

Što je više ljuski i što duže jaja stoje u toj „kupki“, to će boja biti tamnija i postojanija. A sirće pomaže da se pigment bolje uhvati.

Ljuske operite ako su prljave i potopite ih u hladnu vodu – što više ljuski, boja će biti jača. Ako želite ukrase, pokvasite jaje, stavite listić (peršun, detelinu, travku), uvijte u čarapu i stegnite koncem.

U šerpu složite ljuske luka i jaja, dodajte vodu da sve ogrezne. Ubacite i sirće. Stavite da se kuva, pa kad provri, kuvajte još 10–15 minuta na tihoj vatri.

Nakon kuvanja, ostavite jaja da odstoje u ljuski još 15–30 minuta za intenzivniju boju. Izvadite ih pažljivo, osušite na krpi bez brisanja. Kad se ohlade, premaži ih uljem za sjaj.

Bonus video

Farbana jaja za Uskrs sa krstićem Izvor: Farbana jaja za Uskrs sa krstićem