Sastojci:
Za koru:
- 590 g brašna
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 120 ml ledene vode
Za fil:
- 280 g spanaća, odmrznutog i isceđenog
- 1/2 crnog luka, sitno iseckanog
- 2 kašike maslinovog ulja
- 6 jaja
- 450 g rikota sira ili drugog punomasnog sira
- so i biber po ukusu
- 120 g rendanog kačkavalja
- prstohvat sušenog origana
Recept za pitu sa jajima i spanaćem:
Kako biste napravili ovu pitu počnite sa pravljenjem kore. Dodajte brašno, so i maslinovo ulje u činiju i mutite mikserom dok se testo ne sjedini. Umesite testo u lopticu, pokrijte najlonskom folijom i stavite u frižider na oko sat vremena. Kada prođe sat vremena, zagrejte rernu na 200 stepeni i počnite da pravite fil.
U šerpu ubacite seckani luk u ulje i prodinstajte nekoliko minuta, dodajte spanać, prstohvat soli i samo pržite oko minut, pa prebacite smesu u činiju i ostavite da se ohladi. U činiju sa spanaćem dodajte rikotu, 2 jajeta, narendajte kačkavalj, origano i so, dobro promešajte i ostavite sa strane.
Podmažite tepsiju uljem i ostavite sa strane. Testo podelite na dva dela, jedan veći od drugog (veći je za podlogu). Veći komad razvucite oklagijom dok ne bude dovoljno velik da pokrije dno i stranice tepsije, zatim ga napunite filom od spanaća, napravite 4 udubljenja u filu i pažljivo razbijte po jedno jaje u svaku rupu.
Razvaljajte gornji deo testa, pažljivo ga stavite na vrh pite, prekrivajući sve, a zatim spojite ivice da se zapečate, napravite mali prorez u sredini i na kraju premažite vrh sa malo maslinovog ulja. Pecite oko sat vremena ili dok ne porumeni, a zatim ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i jednostavnu pitu sa tikvicama.
Pročitajte kako se pravi pita sa raštanom i lukom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda