Sastojci:

Za koru:

  • 590 g brašna
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 120 ml ledene vode

Za fil:

  • 280 g spanaća, odmrznutog i isceđenog
  • 1/2 crnog luka, sitno iseckanog
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 6 jaja
  • 450 g rikota sira ili drugog punomasnog sira
  • so i biber po ukusu
  • 120 g rendanog kačkavalja
  • prstohvat sušenog origana
Zašto je koristan spanać?

Spanać u porciji od 100 g donosi 28,1 mg vitamina C, što je jednako 1/3 njegovog preporučenog dnevnog unosa. Bogat je vitaminima A, K1, folnom kiselinom, gvožđem i kalcijumom.

Recept za pitu sa jajima i spanaćem:

Kako biste napravili ovu pitu počnite sa pravljenjem kore. Dodajte brašno, so i maslinovo ulje u činiju i mutite mikserom dok se testo ne sjedini. Umesite testo u lopticu, pokrijte najlonskom folijom i stavite u frižider na oko sat vremena. Kada prođe sat vremena, zagrejte rernu na 200 stepeni i počnite da pravite fil.

U šerpu ubacite seckani luk u ulje i prodinstajte nekoliko minuta, dodajte spanać, prstohvat soli i samo pržite oko minut, pa prebacite smesu u činiju i ostavite da se ohladi. U činiju sa spanaćem dodajte rikotu, 2 jajeta, narendajte kačkavalj, origano i so, dobro promešajte i ostavite sa strane.

Podmažite tepsiju uljem i ostavite sa strane. Testo podelite na dva dela, jedan veći od drugog (veći je za podlogu). Veći komad razvucite oklagijom dok ne bude dovoljno velik da pokrije dno i stranice tepsije, zatim ga napunite filom od spanaća, napravite 4 udubljenja u filu i pažljivo razbijte po jedno jaje u svaku rupu.

Razvaljajte gornji deo testa, pažljivo ga stavite na vrh pite, prekrivajući sve, a zatim spojite ivice da se zapečate, napravite mali prorez u sredini i na kraju premažite vrh sa malo maslinovog ulja. Pecite oko sat vremena ili dok ne porumeni, a zatim ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i jednostavnu pitu sa tikvicama.

Pročitajte kako se pravi pita sa raštanom i lukom

BONUS VIDEO

Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi Izvor: Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi

StvarUkusa