Sastojci:
- 2 kašike putera, plus još po potrebi
- Oko 8 velikih listova raštana, tanko isečenih
- 1 srednji luk, narezan
- sol i sveže mleveni crni biber
- 60 g seckanog mešanog bilja, peršun, majčina dušica, vlašac
- 3 velika tvrdo kuvana jajeta, grubo iseckana
- 3 velika nekuvana jajeta, umućena
- 240 ml punomasnog jogurta ili pavlake
- 3 kašike majoneza
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 300 g brašna
Recept za pitu sa keljom i lukom:
Kako biste napravili ovu pitu, prvo zagrejte rernu na 190 stepeni. U velikom tiganju zagrejte puter na srednjoj vatri. Dodajte raštan i luk i pržite, povremeno mešajući, dok listovi ne omekšaju, 10-12 minuta. Obilno začinite solju i biberom.
U mešavinu raštana dodajte seckano bilje i tvrdo kuvana jaja, lagano promešajte da se sjedini i sklonite sa vatre. U međuvremenu pomešajte jogurt ili pavlaku, majonez i umućena jaja. Dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli i umutite dok ne postane glatko.
Sipajte polovinu testa na dno vatrostalne posude. Položite smesu od raštana, a zatim pokrijte preostalim testom. Pecite 45 minuta, dok vrh ne postane zlatne boje. Ohladite 15 minuta i servirajte toplo. Možda ćete želeti da napravite i pitu sa raštanom i sirom.
Pročitajte i kako se pravi crnogorski raštan
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
ODRŽAN NAJZDRAVIJI DOGAĐAJ U GRADU – IMUNO FEST
Recept za najbolju domaću bajaderu
Začinjeni kupus na roštilju
Sendvič Musavi Džo sa začinjenim mesom