Sastojci:

  • 2 kašike putera, plus još po potrebi
  • Oko 8 velikih listova raštana, tanko isečenih
  • 1 srednji luk, narezan
  • sol i sveže mleveni crni biber
  • 60 g seckanog mešanog bilja, peršun, majčina dušica, vlašac
  • 3 velika tvrdo kuvana jajeta, grubo iseckana
  • 3 velika nekuvana jajeta, umućena
  • 240 ml punomasnog jogurta ili pavlake
  • 3 kašike majoneza
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 300 g brašna
Zašto je korisno da jedete raštan?

Raštan je pun hranljivih sastojaka, sadrži malo kalorija. Bogat je dijetalnim vlaknima, vitaminima C, K i A, kalcijumom, gvožđem i kalijumom. Sadrži brojne vitamine i minerale - visok nivo vitamina C, folne kiseline, vitamina K, kalijuma i gvožđa.

Recept za pitu sa keljom i lukom:

Kako biste napravili ovu pitu, prvo zagrejte rernu na 190 stepeni. U velikom tiganju zagrejte puter na srednjoj vatri. Dodajte raštan i luk i pržite, povremeno mešajući, dok listovi ne omekšaju, 10-12 minuta. Obilno začinite solju i biberom.

U mešavinu raštana dodajte seckano bilje i tvrdo kuvana jaja, lagano promešajte da se sjedini i sklonite sa vatre. U međuvremenu pomešajte jogurt ili pavlaku, majonez i umućena jaja. Dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli i umutite dok ne postane glatko.

Sipajte polovinu testa na dno vatrostalne posude. Položite smesu od raštana, a zatim pokrijte preostalim testom. Pecite 45 minuta, dok vrh ne postane zlatne boje. Ohladite 15 minuta i servirajte toplo. Možda ćete želeti da napravite i pitu sa raštanom i sirom.

Pročitajte i kako se pravi crnogorski raštan

BONUS VIDEO

Recept za pastirsku pitu Izvor: Recept za pastirsku pitu

StvarUkusa