Ova čuvena torta je dobila ime po austro­ugarskom grofu Esterhaziju, a do dana današnjeg se vodi sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je "licenca" za tortu. Savršenog je ukusa, bez nje slavska trpeza nije potpuna, a pored bogatog ukusa neverovatno je dekorativna, pa će biti pravi ukras na stolu.

Sastojci:

Za kore:

  • 12 belanaca
  • 250 g šećera
  • 80 g brašna
  • 250 g lešnika
  • 2 kesice vanilin šećera


Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 250 g kristal šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 250 g putera 
  • 150 g mlevenih lešnika

Za belu glazuru:

  • 300 gr. šećera u prahu
  • 1, 5 kašika soka od limuna
  • 1 kašika ulja
  • 4 kašike vrele vode

Za premaz:

  • 3 kašike marmelade od kajsije
  • 1 kašika vode
  • 50 g čokolade

Priprema:

Za dve kore je potrebno da umutite 6 belanaca, sa 125 g kristal šećera, dok ne bude penasto. Staviti i jednu kesicu vanilin šećera. U čvrst sneg dodati 40 g belog brašna i 125 g mlevenih lešnika. Lagano promešati i rasporediti na dve okrugle tepsije, koje su obložene pek papirom. Peći u već zagrejanoj rerni, obe odjednom, na 170 stepeni. Peku se kratko oko 4 - 5 minuita, jer su vrlo tanke. Isti postupak ponovite da dobijemo još dve kore, ukupno četiri.

12 žumanca kuvati na pari, sa 250 g kristal šećera i 2 vanilin šećera. Kuvajte oko 15 minuta, uz stalno mešanje. Ostaviti da se ohladi pa umešati omekšani puter. Potom u fil dodati 150 g mlevenih prženih lešnika, pa sve umutiti. Kore filovati, i ređati jednu preko druge. Ostavite 3-4 kašike fila da premažete tortu okolo. Istopiti marmeladu sa kašikom vode i preliti preko četvrte kore. Staviti tortu u frižider da se marmelada malo stegne. Za glazuru izmešati, šećer, limun, ulje, vrelu vodu da bude glatko i mazivno. Premazati preko stegnute marmelade, pa odozgo, na krugu od bele čokolade uz pomoć štapića i crne čokolade, napravite čuvenu "Esterhazi šaru". Okolo posuti krupno seckanim lešnicima.

Izvor: Stvar ukusa