Jedan od definitivno najpopularnijih slatkiša današnjice jesu makaroni (macarons). Osim fenomenalnog ukusa ovi sitni kolačići izgledaju preslatko, tako da su sjajna opcija za poklon ili posluženje na slavljima. Najbolja stvar je što možete da pustite mašti na volju i da se igrate bojama i ukusima i svaki put napravite neku novu kombinaciju!
Makaroni poreklo vode iz Italije. Odatle su stigli u Francusku u srednjem veku, gde se vremenom ukus dopunjavao i usavršavao. Francuski makaroni se prave onako kako ih je pravio sredinom 19. veka francuski poslastičar Pjer Desfonten. On je otkrio ganaš kremu, pripremljenu od slatke pavlake i čokolade i shvatio da je savršena za spajanje kolačića.
Osim što su na oko lepi, vrlo su i ukusni, a ono što će vas dodatno obrdovati je da vam njihova priprema neće oduzeti puno vremena.
Sastojci:
Za makaronse:
- 4 belanaca
- 70 g šećera
- 230 g šećera u prahu
- 120 g mlevenog badema
- prstohvat soli
- prehrambena boja po želji
Za fil:
- 150 ml slatke pavlake
- 50 g čokolade
Priprema:
Prvo zagrejte rernu na 150 stepeni. Belanca i šećer umutite mikserom, dok ne dobijete čvrst šam. Zatim dodajte prehrambenu boju i mutite još minut. Prosejte badem, šećer u prahu i so dva puta, kako biste odstranili sve moguće grudvice. Postepeno i pažljivo spojite to sa šamom od belanaca, sve vreme muteći. Smesa treba da bude glatka i gusta, ali ne sme ne razliva. U pleh postavite papir za pečenje, a zatim špricem oblikujte smesu u male loptice prečnika otprilike 2.5 cm. Ostavite po 3 cm razmaka između svakog makaronsa. Pustite ih da malo odstoje na plehu. Znaćete da su spremni za pečenje kad vam se više ne budu lepili za prst kad ih dotaknete. Nakon toga ih ubacite u rernu i pecite oko 15 minuta. Pričekajte da se ohlade pre nego što ih skinete sa papira. Slatku pavlaku zagrejte, pa u njoj otopite čokoladu i sa ovom smesom spajajte makaronse. Nemojte ih pritiskati prstima da vam fil ne bi iscureo. Najbolje bi bilo da ih ostavite preko noći da se lepo "zalepe" pre služenja.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus