Princes krofne su francuska poslastica poznata u celom svetu pod nazivom profiterole. Prave se od kuvanog testa i imaju oblik krofnica, a pune se filom od vanile, uglavnom, ali u nekim zemljama testo se puni i drugačijim filovima. Kako je testo neutralnog ukusa mogu da se prave i u slanoj varijanti.

Šveđani su poznati po najkreativnijim receptima za princes krofne. Postoji čitava tradicija koja nalaže koja boja princes krofni je prikladna za koji praznik: žuta za Uskrs, crvena za Božić, bela za svadbe, princes krofne sa pomorandžom za Noć veštica. Svake treće nedelje septembra obeleževa se Nedelja prices krofni i tada se mogu jesti najbolje prices krofne na svetu, svih boja i različitih ukusa.

U nastavku je originalni recept za omiljenu poslasticu, ali bitno je da se pridržavate tačnih mera kako bi vam kolač uspeo. I nemojte da ih vadite odmah iz rerne jer moraju postepeno da se hlade kako ne bi pale. 

Sastojci:

Za testo:

  • 250 ml vode
  • 125 ml ulja
  • 2 kašike šećera
  • 150 g brašna
  • 4 jajeta

Za fil:

  • 800 ml mleka 
  • 4 žumanceta
  • 120-250 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • 130 g brašna
  • 125 g maslaca 

Priprema:

Vodu, ulje i šećer pomešajte. Stavite da proključa, pa sklonite sa šporeta. Dodajte prosejano brašno i sjedinite žicom. Ostavite da se prohladi nekih 5 minuta. Umutite, pa dodajte jaja i posle svakog dodavanja umutite. Sipajte u špric za kolače, a onda sipajte u pleh obložen pek papirom sa malim razmakom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Dok se testo peče nikako ne otvarajte rernu. Kada je gotovo, zaglavite varjaču na vratim od rerne i ostavite tako da se prohlade nekih 10 minuta. Mleko (500 ml) stavite da se zagreje, a žumanca umutite sa vanilin šećerom i šećerom, pa dodajte brašno i promešajte, a onda postepeno sipajte preostalo mleko i sjedinite sve. Sipajte u mleko na šporetu i kuvajte, uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa šporeta, pokrijte folijom, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi. Dodajte puter sobne temeprature i umutite. Presecite krofnice od testa na pola, pa u šupljinu sipajte fil. 

Izvor: Cooking