Grci vole slatke i lepljive deserte, toliko da postoji čitava klasa poslastica pod nazivom Siropiasta, što se slobodno prevodi kao sirup ili natopljen sirupom. 

Jedan od kolača iz te grupe je i samali, tradicionalni grčki kolač od griza koji se preliva sirupom. U ovom receptu sirup se pravi sa brendijem ili rakijom, a takođe za ovaj kolač vam je potrebno i pola kašičice mastike u prahu, ako ne možete da nađete nije neophodno. 

Sastojci:

  • 320 g griza 
  • 100 g šećera
  • 120 ml vode
  • 60 ml svežeg soka od pomorandže
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 30 g pečenih i seckanih badema

Za sirup:

  • 360 ml vode
  • 300 g šećera
  • 1/2 čaše za rakiju brendija ili rakije

Priprema:

Pomešajte griz, šećer, vodu, sok i na kraju dodajte prašak za pecivo. Dobro sjednite i ostavite da odmori 20-30 minuta. Kalup prečnika 20 cm malo nauljite i sipajte testo. Lepo utisnite i pospite seckanim bademima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 50 minuta. Pomešajte šećer i vodu i kuvajte dok ne proključa, pa ostavite još 10 minuta. Tri minuta pred kraj dodajte brendi ili rakiju i promešajte. Sipajte vreo sirup po ohlađenom kolaču. 

Izvor: Stvar ukusa